Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

"Olofssons råd om el är provocerande"

Publicerad
Tilläggsisolera, sätt in treglasfönster och byt glödlamporna till ledbelysning.
Det är några av näringsminister Maud Olofssons tips för att sänka elkostnaderna.
Provocerande råd, anser Villaägarnas riksförbund.
Det höga elpriset har fått mer än var tredje svensk att oroa sig för de kommande elräkningarna, visade en undersökning som Nordea presenterade tidigare i veckan. Och redan nu är det mängder av svenskar som knäar under skyhöga elräkningar.
På tisdagen träffade Maud Olofsson chefen för Energimarknadsinspektionen.
- På kort sikt är det enda man kan göra att försöka hålla nere den egna elförbrukningen, sade hon efter mötet.
Själv tilläggsisolerade hon huset redan på 1970-talet under oljekrisen. En bättre isolering på vinden i en villa sparar 3 300 kronor per år och att sätta in ett tredje glas i fönstret spar omkring 2 000 kronor per år, enligt ministern.

Provocerande råd

Joacim Olsson, vice förbundsdirektör för Villaägarnas riksförbund, är allt annat än imponerad av Maud Olofssons råd om att spara på elen.
- Jag tror att väldigt många upplever detta råd som provocerande.
Han är övertygad om att de flesta människor vid det här laget redan sparar på elen så mycket som de kan.
- Och ändå är det tufft för väldigt många familjer att klara elräkningarna. Det räcker inte att uppmana människor att göra åtgärder. Maud Olofsson måste som ansvarig minister själv göra något för att detta inte ska bli ett stort välfärdsproblem, säger Joacim Olofsson.

Förstår oron

Maud Olofsson säger att hon förstår att många är oroliga över situationen.
- Jag gör allt jag kan för att förbättra den här marknaden.
På sikt ska det arbetet förhoppningsvis mynna ut i smarta elnät och timmätare i hemmen samt betydligt mer förnybar energi och en enhetlig marknad för Norden. Men allt det åstadkoms inte i en handvändning, konstaterar näringsministern. I vår hoppas ministern kunna berätta mer om hur förtroendet för elmarknaden ska kunna stärkas.

Maria Victorin/TT
Fredrik Gunér/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag