Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olofsson ville ha betalt för Nuon-utfrågningen

Maud Olofson.Foto: Robban Andersson

Efter att Maud Olofsson i ett mejl tackat nej till att komma till KU:s utfrågning om Nuon-affären ringde KU:s ordförande Peter Eriksson, (MP) upp för att försöka övertala henne.

Enligt Eriksson frågade Olofsson då om hon skulle få betalt om hon dök upp.

– Det är så märkligt att Maud kommer med nya förklaringar och skäl hela tiden. Det första skälet som hon gav när jag hade ett långt samtal med henne på telefon, det var att hon undrade om hon skulle få betalt av KU om hon kom och deltog, säger han.

Men enligt Maud Olofsson är det lögn.

"Om Peter Eriksson säger att jag begärt pengar för att komma till KU så ljuger Peter Eriksson," skriver hon i ett mejl till Expressen.

Nuon-affären steg för steg

Februari 2009: Rekordaffären

Statliga Vattenfall köper holländska Nuon för nästan 89 miljarder kronor netto vilket är den hittills största kontantaffären i Sverige. Sedan dess har värdet på Nuon skrivits ned med minst 30 miljarder kronor. Innan köpet gjordes varnade bland annat en tjänsteman på näringsdepartementet för att Nuonköpet skulle kunna leda till miljardförluster.

Februari 2013: Olofsson anmäls

Miljöpartiet anmäler den förra näringsministern Maud Olofsson för att ha fattat beslut i strid med departementets rekommendationer och regeringens principer för statligt ägande. De tycker att det är upprörande och oansvarigt av regeringen att hantera en affär som de visste var riskabel och förmodligen inte heller lönsam.

Juli 2013: Felaktiga dokument

Finansmarknadsministern Peter Norman (M) menar att regeringens egna dokument som säger att Vattenfalls styrelse fick klartecken att genomföra köpet är felaktiga. De politiska utspelen fortsätter och Stefan Löfven säger till Expressen att det luktar väldigt illa om affären och att det måste utredas.

Mars 2014: Olofsson vägrar svara

Det blir känt att Maud Olofsson vägrar infinna sig i KU och svara på frågor om Nuonaffären. I stället har hon skickat ett brev där hon skriver att det gått så många år efter affären och att hon inte har varit inne i ärendet på länge vilket hon menar skulle göra det svårt att svara på frågor.

April 2014: Förhören i KU

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg frågas ut i KU. De säger att de inte blev informerade om köpet av Nuon utan att de fick reda på det först det blev offentligt. Detta strider däremot mot ett tidigare PM från regeringen där det står att Maud Olofsson har informerat det inre kabinettet. Anders Borg har också sagt i utfrågningen att Maud Olofsson inte har gjort en beredning.

När Maud Olofsson i ett mejl till KU skrev och tackade nej till att komma till KU:s utfrågning säger Peter Eriksson att han ringde upp den tidigare Centerledaren för att försöka få henne att ändra sig. Samtalet ägde, enligt Eriksson, rum för ungefär en månad sedan, i slutet på mars när KU skulle fastsälla datum för de olika utfrågningarna. Nu reagerar Peter Eriksson på att Olofsson senast i går kommit med nya förklaringar om varför hon inte kommer när KU kallar - bland annat sa hon att KU inte skulle acceptera om hon inte mindes vad som hänt.

– Det är klart att vi accepterar att man inte kommer ihåg allting som hände för fem år sedan. Hon har ju själv nyligen skrivit en memoarbok om den här perioden så att det är ju inte så att hon helt plötsligt har glömt bort allting som hänt under den här perioden, säger Eriksson.

– Det är så märkligt att Maud kommer med nya förklaringar och skäl hela tiden. Det första skälet som hon gav när jag hade ett långt samtal med henne på telefon, det var att hon undrade om hon skulle få betalt av KU om hon kom och deltog. Det var hennes första fråga till mig när jag ringde upp. Jag blev lite ställd men efter en stund så sa jag i alla fall att 'det kan vi nog ordna om det behövs'. Då kom hon in på andra grejer, att hon hade dåligt minne.

Varför skulle hon få betalt? I resersättning eller någon slags arvode?

– Jag vet inte heller. Det är lite oklart. Men hon frågade om hon skulle få betalt. Hon ställde den frågan flera gånger först tills jag då sa att det kan vi nog ordna. Men då började hon säga andra saker.

Brukar ni betala folk?

– Nej, det har aldrig hänt vad jag vet. Jag har aldrig fått den frågan förut överhuvudtaget.

Han uppfattade inte hennes fråga som ett skämt utan som en ursäkt för att slippa komma.

– Det var absolut inget skämt. Utan det var ett sätt att försöka hitta, upplevde jag, ett skäl till att hon inte skulle behöva komma.

Kunde ni ha ordnat det?

– Ja. Jag kan ju möjligen betala henne själv om det skulle vara så. För jag tyckte att det var så ovidkommande, jag ville bara komma runt det.

Enligt Peter Eriksson har ingen, såvitt han vet, tidigare ställt frågan om betalning för att komma till KU och KU har heller inte betalat någon. Dock säger han att det skulle kunna vara aktuellt att betala någons resa om det skulle behövas.

"Ljuger"

I ett mejl till Expressen.se skriver Maud Olofsson under onsdagskvällen att Peter Erikssons påstående är lögn:

"Om Peter Eriksson säger att jag begärt pengar för att komma till KU så ljuger Peter Eriksson."

För Expressen uppger Peter Eriksson att han tolkar Olofssons ovilja att komma till KU på två sätt.

– Det ena är att hon faktiskt har fog för det hon sagt tidigare men vill skydda de övriga, statsministern och regeringen och agerar målvakt i den meningen. Det andra är ju att hon inte har talat sanning tidigare och det är en jobbig situation att komma till KU och få ett antal frågor om det är så att man inte talat sanning.

Maud Olofsson sa under tisdagen att hon inte tänker kommentera Nuon-affären förrän efter KU:s granskning.

– Jag kommer ha mina kommentarer när KU behandlat det här klart, sa hon till Sveriges Radios "Ekot".

"Oseriöst"

Något KU-ledamoten Hans Hoff, (S), reagerar starkt på.

– Det är oseriöst att hantera det på här sättet. Att först vägra att komma och sen då säga att när allt är klart och man har gjort en bedömning av det här ärendet då ska jag minsann kommentera hur det låg till och kommentera att vi då kanske inte har kommit till rätt slutsats eller vad det nu kan vara. Det är fullkomligt oseriöst hanterande av en person som varit vice statsminister och haft de uppdrag hon haft och de hon fortfarande har, säger han.

– Det är ungefär som att huvudvittnet vägrar komma till en rättegång men när domen har fallit i domstolen då ska man då bidra med kunskaper som hade varit bra att ha i domslutet, säger han.

KU väntas komma med ett beslut i Nuon-ärendet den 13 maj.

Maud Olofsson har inte velat kommentera Nuon-affären närmare förrän efter KU:s granskning.

När Expressen.se ber Maud Olofsson bemöta KU-ledamöternas kritik skriver hon i ett sms:

"KU har inte uttalat någon kritik eftersom de inte är klara med sitt betänkande".

"Jag har inget mer att tillägga. Tycker att KU i lugn o ro ska få gå igenom materialet och göra sin bedömning nu."