Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olofsson: M huvudansvariga för att alliansen sprack

Maud Olofsson ledde tidigare Centerpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG
Moderaternas ledare Ulf Kristersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tidigare C-ledaren och alliansgrundaren Maud Olofsson, 63, menar att Moderaterna och Ulf Kristersson bär huvudansvaret för allianskollapsen.

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” säger hon:

– Om det hade funnits den här tilliten, då hade man fått ihop en alliansregering. Då hade man lyssnat på varandra.

Hon har kallats för ”alliansens mamma”. När allting startade och alliansen – då Allians för Sverige – bildades i augusti 2004 var det hemma hos Maud Olofsson i Högfors i Västerbotten.

Det var hon, som ledare för Centerpartiet, Kristdemokraternas Göran Hägglund, Folkpartiets Lars Leijonborg och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt som bäddade för de borgerliga partiernas seger i valet 2006. Men efter åtta års alliansstyre tog Socialdemokraterna – i samarbete med Miljöpartiet – över efter valet 2014.

Och nu, efter ytterligare en valförlust, har alliansen splittrats.

Alliansen bildades hemma hos Maud Olofsson i Högfors 2004.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Dåvarande alliansledarna Maud Olofsson (C), Göran Hägglund (KD), Lars Leijonborg (FP) och Fredrik Reinfeldt (M).
Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: SUVAD MRKONJIC

På lördagsmorgonen intervjuades Maud Olofsson av Anders Pihlblad TV4:s ”Nyhetsmorgon”, där hon gav sin syn på saken. Bland annat sa den tidigare C-ledaren att det är Moderaterna och Ulf Kristersson som haft det största ansvaret för alliansens kollaps.

Det största partiet ”måste göra grovjobbet” för att hålla ihop konstellationen, menar Maud Olofsson. 

Maud Olofsson: ”Så var det under Fredrik Reinfeldts tid”

– Det största partiet bär alltid huvudansvaret för att hålla ihop. Så var det på Fälldins tid, så var det under Carl Bildts tid, så var det under Fredrik Reinfeldts tid. Och så bör det vara också nu. Det är det största partiet som måste göra grovjobbet, sa Maud Olofsson i ”Nyhetsmorgon”.

– Om det hade funnits den här tilliten, då hade man fått ihop en alliansregering. Då hade man lyssnat på varandra.

– Jag tycker att samtalstonen fungerade inte som den borde, säger Olofsson i TV4-intervjun.

Som den politiska situationen utvecklades såg den förra C-ledaren att det skulle bli svårt för alliansen att bilda regering. Tilliten saknades och politik är en förtroendebransch, menar Maud Olofsson.

Lobbyist, mormor och farmor

För en gammal veteran inom alliansen känns det tråkigt att alliansen inte samarbetar längre på nationell nivå uttrycker Olofsson, samtidigt som hon tror att det finns möjlighet till ”ett omtag” för de fyra partierna.

I dag arbetar Maud Olofsson som lobbyist och är dessutom både mormor och farmor. Det uppskattar hon mycket.

– Livet som mormor och farmor är helt underbart. Att få bestämma över sin egen tid och uppleva när ens egna barn blir föräldrar.

Expressen har sökt Moderaternas partiledning för en kommentar till Maud Olofssons uttalande om vem som bär huvudansvaret till alliansens kollaps, men där svarar man på lördagen att man avstår att kommentera.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.