Palmes personakt försvunnen – Säpo kan ha eldat upp den

Nya uppgifterna: Skandia misstänkte Engström redan efter några månader
Olof Palmes personakt hos Säpo är försvunnen.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL
”Den försvunna personakten skulle kunna hjälpa till att lösa mordgåtan.”
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Säpo kan ha bränt upp Palme-handlingarna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Olof Palmes personakt är spårlöst försvunnen – och Säpo kan ha eldat upp den.

”Det är en skandal”, skriver journalisten Bo G Andersson på DN Debatt.

Säkerhetspolisens akt om Olof Palme har försvunnit. Ingen vet var den är – och en teori är att Säpo har eldat upp den.

Det skriver tidigare DN-journalisten Bo G Andersson, som arbetar med en bok och en dokumentärfilm om Palmemordet, på DN Debatt. 

Att personakten är försvunnen avslöjades den 30 oktober förra året. Då kom utredarna i Palmegruppen till Säpos lokaler i Solna för att ta reda på vad som hänt med dokumenten – efter att ha hört uppgifter om att de inte längre gick att hitta i arkivet.

Säpo hittar inte handlingarna

Palmeutredarna fick beskedet att Säpo letat efter handlingarna men inte hade kunnat hitta dem.

Detta avslöjas i en PM upprättad av den i juni upplösta Palmegruppen som nu släppts av Polisens nationella operativa avdelning (NOA), skriver Bo G Andersson på DN Debatt. 

Palmeutredarna skriver i sin PM att Säpo brukade bränna alla handlingar som inte längre behövdes, åtminstone fram till år 2000, och att detta är vad som kan ha hänt med Palme-akten.

Stor förlust

Bo G Andersson skriver att det här kan vara ”en förlust för vårt gemensamma historiska arv” eftersom Säpo av allt att döma hade samlat information om Olof Palme sedan 1950-talet. Något som ”hade kunnat kasta ljus över viktiga politiska skeenden från 1950-talet och framåt.”

”Om handlingarna är försvunna för gott, är det ett allvarligt avbräck såväl för historieforskningen som möjligheterna att få klarhet i Palmemordet”, skriver han och fortsätter:

”När, hur och var?”

”Det är en skandal att Säkerhetspolisen inte ens kan svara på elementära frågor om vad som hänt med personakten. När, hur och varför förstördes den?”

Enligt Bo G Andersson är det också viktigt att få klarhet eftersom ett svar på frågan om vad som hänt med dokumenten skulle kunna öka möjligheten att lösa mordgåtan – eller åtminstone öka förståelsen av vad som hände.

”Utredningen av mordet på Palme pågick under 34 år, tre månader och tio dagar. Insåg inte de ansvariga på Säpo att personaktens innehåll kunde ha betydelse för möjligheterna att lösa mordgåtan?” skriver han på DN Debatt.

Detta är ”Skandiamannen” – hjälten som blev mordmisstänkt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.