Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olof Palme samarbetade med CIA

Olof Palme samarbetade med USA och lämnade uppgifter som gick direkt till den amerikanska underrättelsetjänsten visar dokument som DN publicerar. Foto: Sören Johansson
Tidigare statsminister Olof Palme samarbetade med USA - som även försökte värva honom som agent.
Nu kan Dagens Nyheter avslöja dokument som visar att Palme angav svenska vänsteraktivister.
- Det är en bagatell, säger Mårten Palme till Expressen.
Han beskrivs som en av vår tids mest kontroversiella politiker och är känd för sin skarpa kritik mot USA.
Men nu rämnar delar av den bilden.
Tidigare hemligstämplade dokument som Dagens Nyheter tagit del av visar att Olof Palme namngav tre svenska vänsteraktivister som deltagit i en internationell, kommunistdominerad, studentkonferens i Prag 1950.
Uppgifterna gick direkt till den amerikanska underrättelsetjänsten.

”Kom bara ihåg tre namn”

– Intervjuad av denna ambassad vid sin återkomst kommer herr Palme bara ihåg tre av namnen på de kommunistiska observatörerna, skriver ambassadtjänsteman Robert F Woodward i sin rapport till Washington.
Amerikanerna hade redan året innan, 1949, försökte rekrytera Palme som CIA-agent, men fått nej. Det nära samarbetet mellan dem fortsatte däremot.
– Inom den militära underrättelsetjänsten kände man väl till Palmes samarbete med amerikanerna och CIA, säger Ingemar Engman, departementsråd på försvarsdepartementet under 1970-talet, till DN.
För flera partikamrater kommer uppgifterna dock som en överraskning.
Vet du något om det här?
– Definitivt inte. I övrigt vill jag inte kommentera det, säger Lena Hjelm-Wallén, s, statsråd under Olof Palme.

”En bagatell”

Sonen Mårten Palme tycker inte att de nya fakta som nu avslöjas om hans pappa är särskilt allvarliga:
– Att han namngav svenskarna är inte så farligt – de åkte ändå offentligt på konferensen. Jag tycker man kan bagatellisera det här, säger han.Palmes
relationer
till USA
1947-48: Universitetsstudier vid Kenyon College i USA, där han tog Bachelor of Arts 1948.
1965: Blir den ledande opinionsbildaren mot USA:s inblandning i Indokina.
1968: Demonstrerar mot USA:s krigföring i Vietnam. Fackeltåget väcker stor vrede i USA.
1970: Tar emot ett hedersdoktorat vid Kenyon College. Medverkar i en rad program i radio och tv och gav flera tidningsintervjuer. I Washington D.C. överlade han med USA:s utrikesminister William Rogers. Vid ett annat besök träffar han USA:s president Richard Nixon.
1972: Håller sitt berömda jultal där han skärper tonen mot USA. Leder till frysta relationer med Vita huset som drar in ambassadörsposten i Stockholm en tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.