Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olof Johansson (C): "Det har de råd med"

Olof Johansson var partiordförande för Centern mellan 1987 och 1998. Han konstaterar att "Europas rikaste parti" har råd att betala den nota som Lööf först skickade till skattebetalarna.
Foto: ROGER VIKSTRÖM / CORNELIA NORDSTRÖM

Annie Lööf, Centerpartiets ordförande tillika näringsminister, är i blåsväder.

Hennes spritnota sattes upp på ett konto för intern representation och skickades till skattebetalarna - efter avslöjandet skickades notan till partiet i stället.

– Det har de råd med, säger tidigare C-ledaren Olof Johansson.

Har du förtroende för Annie Lööf?

Aftonbladet och Ekot har i veckan avslöjat att Annie Lööf i julas hade middag med sina kollegor på näringsdepartementet. Kalaset kostade 19 385 kronor och notan skickades till skattebetalarna genom att pengarna togs från ett konto för intern representation.

Det strider dock mot regeringskansliets föreskrifter för intern representation. Enligt reglerna får den interna representationen inte vara allt för omfattande, den ska ha en naturlig koppling till verksamheten, och alkohol får endast förekomma med återhållsamhet.

I samband med avslöjandet begärde Annie Lööfs statssekreterare i all hast löneavdrag för spriten. Centerpartiet tog på sig att betala resten av notan i stället för skattebetalarna.

– Jag noterar att partiet tänker betala notan. Det har de råd med. När jag var partiordförande fixade jag så att vi blev Europas rikaste parti, säger Olof Johansson till Expressen.se.

Johansson var partiledare för Centerpartiet 1987-1998. Partiet har länge haft en strikt syn på alkoholpolitik och centerstämmorna brukade förr i tiden vara nyktra tillställningar. Men sedan Annie Lööf tog över som näringsminister för tio månader sedan har hennes departement totalt spenderat 357 000 kronor på intern representation, och förutom den nämnda krognotan för middagen då Lööf var med finns flera dyra notor där alkoholförtäring förekommer.

– Jag har inga synpunkter på att det ser ut så. Tiderna förändras, säger Olof Johansson.

Vad säger du om Centerpartiets dalande opinionssiffror?

– Jag gör inga recensioner av mina efterföljare.

Karin Söder, partiledare för Centerpartiet 1985-1987, låg under sin tid som socialminister bakom förslaget att införa lördagsstängt på Systembolaget. Men hon vill inte uttala sig om Annie Lööfs spritnota.

– Jag har inga kommentarer till det, säger hon till Expressen.se.

Inte heller Söders efterträdare Lennart Daléus, som var partiledare 1998-2001, vill kommentera skriverierna.

– Ska jag vara uppriktig har jag ingen åsikt, säger han.

Expressen.se har även sökt Maud Olofsson, partiledare för Centerpartiet 2001-2011. Hittills har hon inte gått att nå för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.