Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ollies gravsten fick inte prydas med superhjälten – Disney säger nej

Ollie blev fyra år gammal. Som minne av den har var vill familjen ha en bild på Spindelmannen på hans gravsten, men det får de inte.
Foto: Facebook
Ollie, 4, älskade Spindelmannen.
Foto: Shutterstock

Ollie Jones älskade Spindelmannen. 

När han gick bort, fyra år gammal, ville hans pappa ha en bild av superhjälten på sonens gravsten – för att hedra sonen. 

Men Disney säger nej, skriver Independent. 

När Ollie Jones dog förra året ordnade hans familj en begravning med superhjälte-tema. Ollie, som dog av en ovanlig genetisk sjukdom, älskade superhjältar– framför allt Spindelmannen.  

När det var dags att planera för gravstenen bestämde Ollies pappa Lloyd Jones att han ville ha en bild på Spidelmannen på Ollies gravsten, så han kunde se på den och påminnas om Ollie varje gång han besöker graven.

Han fick veta att han behövde söka tillstånd hos Disney att använda en bild på hjälten, eftersom de äger Marvel, som har skapat karaktären. Men där fick han ett blankt nej. 

– Jag väntade mig verkligen inte det här – det är ännu en stor motgång. Jag kände mig säker på att de skulle tillåta det, säger pappan Lloyd Jones, till Independent.

Ollie Jones blev bara fyra år gammal. På begravningen fanns superhjältekaraktärer, häst och vagn och röda ballonger.
Foto: Facebook

Policy mot karaktärer på gravstenar

En talesperson för Walt Disneys tillståndsavdelning skrev i ett brev att de beklagar sorgen efter Ollie, men att de inte kan låta hjälten vara avbildad på Ollies gravsten på grund av det ”startade med Walt Disney själv om att vilja bevara det oskyldiga och magin hos deras karaktärer.” I brevet skriver talespersonen vidare: 

”Därför tillåts inte användandet av karaktärer på gravstenar, kyrkogårdar eller andra minnesmarkeringar eller begravningsurnor.”

Som minne av Ollies kärlek till Marvel-karaktären erbjuder Disney i stället ett handmålat minnesobjekt som uppmärksammar hans kärlek till Spindelmannen. 

”Vi känner oss privilegierade att ha haft honom som fan.” avslutas brevet. 

”Betydde allt för oss”

Lloyds bror Jason Jones var den som hade kontakten med Disney, eftersom pappan var för hjärtekrossad efter sonens död. 

– Det här betydde allt för oss. Min brors liv har krossats, det har krossat hela familjen. Vi kan inte gå vidare förrän vi har gravstenen – spindelmannen var Ollies hela liv. han älskade det så mycket, säger Jason, skriver Independent.

Ollie dog i december efter en två års lång kamp mot sviterna av Metakromatisk leukodystrofi, en genetisk sjukdom även hans sexåriga syster har. 

Den lokala begravningsbyrån, som även är vänner med familjen Jones, säger att de gör allt de kan för att hjälpa familjen, och undersöka om det verkligen inte går att få superhjälten på gravstenen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.