Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olle Bengtzon hedras med nytt journalistpris

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BOSTADSREPORTER. Nu instiftas ett journalistpris i Olle Bengtzons namn.
Olle Bengtzon.
Foto: FOLKE HELLBERG
Olle Bengtzon skrev om bostäder under många år på Expressen.

Han var Expressen-reportern som brann för samhällsbyggnadsfrågor.

Nu instiftas ett särskilt pris till minne av Olle Bengtzon - för att uppmärksamma och uppmuntra mer granskande bostadsjournalistik.

– Min pappa skulle ha varit fruktansvärt glad och stolt över detta, säger sonen Bengt Bengtzon, tidigare chef på Expressen.

Det är Arwidssonstiftelsen, som verkar för samverkan och kunskap inom stadsutveckling och samhällsbyggnad, som tagit initiativet till priset som bär namn efter Expressens legendariske bostadsreporter Olle Bengtzon.

Målet är att uppmuntra fler journalister att granska samhällsbyggandet och dess konsekvenser för medborgarna och samhället och sedan förmedla informationen - på samma läsarvänliga och enkla sätt som en gång Olle Bengtzon gjorde.

– Jag tycker den här typen av bevakning saknas i dag. Det är konsumentupplysande, det rör människor i allra högsta grad - hur ser det ut där de bor, vad gör man med den miljön och vem bestämmer hur det ska se ut, säger Kerstin Brunnberg tidigare vd för Sveriges Radio och den som tog initiativ till Olle Bengtzon-priset.

Olle Bengtzon sammanförde 1984 tre bostadsministrar: Ingvar Carlsson, Birgit Friggebo och Hans Gustafsson.

Fruktad av myndigheterna

Olle Bengtzon blev tidigt intresserad av samhällsbyggnadsfrågor och när det nya Sverige byggdes på 1950- och 60-talet för att möta efterkrigstidens befolkningstillväxt var han den journalist som myndigheterna fruktade mest då han nagelfor deras beslut.

– Olle Bengtzon var en av journalisterna som gjorde att Expressen kom att kallas för ett "folkuniversitet". I dessa dagar av kriser för bostadsutvecklare och problem i våra förortsområden hade hans journalistik fortsatt varit oundgänglig, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

– När man byggde Tensta och alla andra miljonområden som finns i hela Sverige tänkte man sig inte för, man struntade i allt som hade att göra med att det var människor som skulle bo i de här områdena - vilket pappa skrev om och varnade oerhört för, säger Bengt Bengtzon.

Olle Bengtzon fick 1997 ta emot Vitterhetsakademiens Gustaf Adolf-medalj av Carl XVI Gustaf.
Foto: WEINE LEXIUS

”Kan uppmuntra de som tänker i de här banorna”

Både han och hans systrar Sara och Ida Bengtzon anser att de frågor som deras pappa brann för bevakas för lite i dag, och de hoppas därför att det nyinstiftade priset ska leda till mer och bättre journalistik i ämnet.

– Jag tror att det är ett fält som en hel del journalister vill bevaka, men det är många andra frågor som kommer före och det här med att gräva i saker hinner vi inte riktigt i dag. Så jag är väldigt glad för att det här priset kan uppmuntra de som tänker i de här banorna att satsa mer på det, säger Sara Bengtzon.

Det första Olle Bengtzon-priset delas ut på det som skulle blivit hans 100-årsdag 22 februari 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.