Bilen dödsstörtade från motorvägsbron i Södertälje. Foto: Pontus StenbergBilen dödsstörtade från motorvägsbron i Södertälje. Foto: Pontus Stenberg
Bilen dödsstörtade från motorvägsbron i Södertälje. Foto: Pontus Stenberg
Bandet Viola Beach och deras manager omkom i olyckan.Bandet Viola Beach och deras manager omkom i olyckan.
Bandet Viola Beach och deras manager omkom i olyckan.

Oljetanker körde över Viola Beachs bilvrak

Publicerad

En 125 meter lång oljetanker körde över Viola Beachs bilvrak efter att det kraschat ner i kanalen, uppger SVT Nyheter.

Fartyget var på väg in under bron när kaptenen såg olycksbilen falla.

Besättningen ska ha trott att det rörde sig om ett sjok snö som störtade från bron.

Att en oljetanker upptog bropersonalens uppmärksamhet när den brittiska popgruppen Viola Beach kraschade mot sin död på lördagen är känt sen tidigare. Men nu visar det sig att båten var närmare olyckan än vad som först var klarlagt.

Enligt SVT Nyheter såg besättningen på fartyget något falla från bron – men de trodde att det rörde sig om ett stort sjok med snö. En anställd kontaktade likväl Sjöfartsverket som gav fartyget klartecken att åka vidare. Då körde det över Viola Beachs bilvrak.

Om bilen rammades eller om oljetankern bara passerade ovanför är oklart. Klart är däremot att fartyget, som är 125 meter långt och 18 meter i bredd, når ett djup på över åtta meter.

På tisdagen kom beskedet att Statens haverikommission inleder en undersökning av dödsolyckan, där fem personer omkom.

Inga filmbevis fångade

Samtidigt visar sig dock utredningsläget vara svårt. Polisen har ända sen olyckan natten till lördagen hoppats att svaret på vad som hände på bron ska ha fångats av Trafikverkets övervakningskameror. Men nu har det visat sig att det inspelade materialet från bron knappt visar något från olyckan.

– Våra uppgifter är att det inte finns någon riktigt tydlig film från det här. Det ska vara från längre avstånd och jag har inte sett den än. Men det finns ingen som visar exakt hur det här händelseförloppet gick till, säger Hans Brandt, handläggare vid Stockholmspolisens trafiksektion, till Expressen på tisdagen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag