Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s utrikesminister anklagar Iran för attacken

Två oljefartyg skadade i misstänkt attack.
Oljetanker står i brand i Omanbukten.
Arkiv
Foto: EPA
Det rykande skeppet.
Foto: HO / AFP IRIB TV

Två oljefartyg har skadats – och evakuerats – i en misstänkt attack utanför Oman.

Under torsdagskvällen går utrikesministern i USA ut och anklagar Iran för angreppet på de norska fartygen. 

– Vi kan bekräfta att det har varit ett angrepp. Det har varit en explosion ombord på det norska fartyget, säger en talesperson för Omans kustvakt till Dagbladet.

Enligt iranska medier har det angripna fartyget sjunkit, men det tillbakavisar nu rederiet. 

Vid 09-tiden på torsdagsmorgonen, svensk tid, kom rapporter om bränder och explosioner i Omanbukten. Då hade två oljefartyg skadats i en misstänkt attack, enligt flera medier.

Ett av fartygen som skadades var Front Altair, en oljetanker flaggad på Marshallöarna men som ägs av den norska oljemiljardären John Fredriksens företag Frontline. Båten började brinna – och besättningen tvingades evakuera.

– Vi kan bekräfta att det har varit ett angrepp. Det har varit en explosion ombord på det norska fartyget, säger Nesser Selin, talesperson för Omans kustvakt, till Dagbladet.

Han säger vidare att händelsen inträffade i iranskt farvatten.

– Vi är i kontakt med iranska myndigheter.

Alla 23 från besättningen på Front Altair ska vara i säkerhet. Fartyget hade enligt AP lastats med en bensinprodukt och skulle österut.

Enligt iranska medier ska det angripna skeppet ha sjunkit till följd av branden – men det tillbakavisar nu rederiet Frontline. 

Oljepriset rusar efter händelsen

Det andra fartyget som skadades var Panama-flaggade Kokuka Courageous, som var på väg från Saudiarabien till Singapore med metanol. Även där tvingades besättningen – 21 personer – evakuera, men alla ska ha klarat sig till säkerhet.

”Skrovet har skadats ovanför vattnet på styrbordssidan. All besättning är i säkerhet och bara en mindre skada har rapporterats”, skriver ägarföretaget Bernhard Schulte GmbH & Co. KG på sin hemsida.

Kort efter händelsen rusade oljepriset med fyra procent.

Den påstådda attacken sker bara en månad efter att fyra fartyg blev angripna utanför Fujairah i Förenade Arabemiraten i samma region. Även då var ett norskt fartyg, Andrea Victory, inblandat. USA beskyllde Iran för händelsen, men Iran har förnekat att man hade något med sabotaget att göra.

Ingen har pekats ut som skyldig för den nya attacken.

Den amerikanska flottan i området säger att man samlar in detaljer och ska utreda vad som har hänt. Samtidigt har en brittisk marinsäkerhetsgrupp, United Kingdom Maritime Trade Operation, manat till ”extrem försiktighet” i området på grund av de ökade spänningarna mellan USA och Iran.

Vita husets presstalesperson Sarah Sanders uppger i ett uttalande att den amerikanska administrationen är medveten om läget och ”övervakar situationen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.