Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oljemiljardärens
nya värstingbåt

Olje- och gruvmiljardären Lukas Lundin, 56 – tidigare affärskompis med Carl Bildt – har skaffat en ny båt.

Tja, båt och båt – 83 meter lång och fem våningar hög.

"Savannah" heter hon och är världens största hybriddrivna fartyg som går på både el och diesel.

Fartyget sjösattes i helgen i Holland, där hon byggts. Det tog fyra år och 1 000 personer var inblandade i bygget, enligt Handelsbankens nyhetskanal EFN.

Vad fartyget kostat att bygga är okänt.

Men smakar det så kostar det förstås. "Savannah" är byggd i fem våningar, har biograf, pool och barer och sällskapsrum och kök och matsal och en massa sovhytter.

Lukas Lundins gamla båt "Odessa" är bara 49 meter lång och ligger nu ute till försäljning. Tills någon har nappat kan du hyra den för en nätt summa av 275 000 dollar i veckan – drygt 2,2 miljoner kronor.

Brädas av Abramovij

83 meter kan tyckas vara en ganska stor båt och den får förstås inte plats vid vilken brygga som helst.

Men jämfört med den ryske oligarken och fotbollsklubben Chelseas ägare Roman Abramovitj lustjakt "Eclipse" ligger "Savannah" i lä – den är 164 meter lång och kunde härom året ses i Stockholm.

Lukas Lundin, son till framlidne ingenjören och oljemagnaten Adolf H Lundin, är nu med och driver Lundin Petroleum och Lundin Mining samt Vostok Nafta där Carl Bildt var styrelseledamot och rådgivare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.