Oljelobbyn störst på mötet – Thunbergs kritik: ”Skurkar”

USA:s förra president manade unga människor till kamp – men hyste samtidigt tvivel: ”Klarar mänskligheten det här?”
Svenska klimataktivisten Greta Thunberg.
Foto: ROBERT PERRY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Oljeraffinaderi i USA.
Foto: REED SAXON / AP TT NYHETSBYRÅN

GLASGOW. Makthavare och opinionsbildare från hela världen hoppas göra framsteg på klimatmötet COP26 – men fossilbranschens starka närvaro väcker oro.

Lobbyisterna med kopplingar till gas och olja utgör nämligen en större grupp än något enskilt lands delegation.

Klimataktivisten Greta Thunberg är djupt kritisk och menar att ”några av världens största skurkar” får avgöra världens öde, medan C-politikern Emma Wiesner vill nyansera bilden:

– Det är inte så enkelt att man kan dela upp aktörerna på plats i onda och goda, säger hon.

Det är ett av världens största politiska mingel. Överallt sker förhandlingar och utbyten på olika nivåer. Överenskommelser för att föra klimatarbetet framåt sluts i såväl officiella möten som informella samtal i korridorerna. 

Klimatkonferensen COP26 i Glasgow är inne i den andra och avslutande veckan. För varje timme ökar pressen på ministrarna att göra upp. Parallellt pågår mängder av sidoevenemang, där representanter från länder, företag och organisationer tävlar om makthavarnas uppmärksamhet. Totalt är cirka 40 000 personer på plats.

Samtidigt har en rapport från organisationen Global Witness väckt frågan om fossilbranschens tydliga närvaro på mötet. De har genom deltagarlistorna kommit fram till att 503 delegater har direkta kopplingar till gas- och oljeindustrin. 

Jämför med tobaksindustrin

Sammanlagt är det fler delegater än vad något enskilt land har på plats: Brasiliens delegation, som är den största bland länderna, består av 479 personer. 

Siffran har fått många att reagera. Kritikerna påpekar att Världshälsoorganisationen WHO inte blev seriösa med att förbjuda tobak förrän tobaksindustrins lobbyister portades från deras möten, och man vill att fossilindustrin får samma behandling på FN:s klimatmöten, rapporterar BBC.

”Jag är inte bekväm med att några av världens största skurkar påverkar och dikterar världens öde”, skriver klimataktivisten Greta Thunberg på Twitter.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1457761013932175368

Välkomnar intresset

Flera svenska EU-parlamentariker är på plats i Glasgow och har blandade åsikter om fossilbranschens närvaro. Emma Wiesner (C) ser ett problem i att dela upp olika aktörer efter onda och goda.

– Flera av industrierna som är beroende av fossila bränslen visar också en stor vilja att ställa om, inte minst den svenska stålindustrin som har varit på plats. Det finns även oljeraffinaderier som jobbar med nästa generations förnybara drivmedel. När industrin väl bestämmer sig för att ställa om finns där enorma muskler och stort kapital, därför måste vi få med dem på tåget. Det är viktigt i en demokratisk dialog att alla intressenter finns på plats och deltar i diskussionerna, säger hon och tillägger:

– Men med det sagt är det oroande att fossillobbyn utgör den största delegationen. Vi måste uppenbarligen bli bättre på att bjuda in fler parter från den förnybara industrin för att skapa större balans.

Emma Wiesner ser gärna större balans på deltagarlistan.
Foto: Privat

Jessica Polfjärd (M) säger att hon generellt välkomnar det stora intresset för att delta på klimatmötet.

– Jag varken tror eller hoppas att det är de fossila företagen som kommer sätta agendan. Själv ser jag främst fram emot diskussioner med internationella kolleger samt möjligheten att belysa de företag som ligger i framkant när det gäller hållbarhet, inte minst de goda exempel vi har i Sverige.

”Rimligt att porta dem”

Pär Holmgren (MP) är däremot skeptisk.

– Om du hade ställt frågan för tio år sedan hade jag varit ganska positivt inställd och sagt att det är viktigt med en dialog. Men det är uppenbart nu när vi har kommit så långt in i klimatkrisen att deras största målsättning är att fördröja omställningen, och det har vi inte tid med, säger han.

Pär Holmgren på COP26.
Foto: Filippa Rogvall

– Däremot är det viktigt att lyssna på industrin när det gäller fackföreningar och arbetarnas villkor, för att omställningen inte ska drabba människorna.

Ska lobbyisterna portas från mötet?

– Vid det här tillfället hade det varit rimligt att porta dem helt, särskilt på grund av coronakrisen. Det finns många representanter från urbefolkningar och fattiga delar av världen som inte har kunnat närvara. Men att generellt stänga ute vissa grupper från stora konferenser är nog fel väg att gå.


Tiotusentals i klimatprotester runtom i världen

Demonstrationer på runt 250 platser i världen för klimaträttvisa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.