"Oljeläckan hade kunnat stoppas"

Publicerad
Uppdaterad
Oljebolaget BP har en svettig vecka i Washington. Förutom onsdagens väntade kärva möte mellan USA:s president och Carl-Henric Svanberg, inleddes på tisdagen tuffa utskottsförhör i kongressen om oljekatastrofen.
- Jag är övertygad om att en oberoende undersökning kommer att visa att denna tragedi hade gått att förhindra, sade chefen för oljebolaget Chevron, John Watson, när han tillsammans med andra oljebolags företrädare frågades ut av den amerikanska kongressens energiutskott.
Även BP:s USA-chef Lamar McKay deltog i utfrågningen, men cheferna för ExxonMobil, ConocoPhillips, och Shell, som satt bredvid honom, gjorde liksom Chevron-chefen sitt bästa för att distansera sig från BP-chefen.
- Ett initierat, förutsättningslöst och grundligt förhållningssätt för att skaffa sig kunskap om vad som inträffade är nödvändigt, eftersom händelsen representerar en dramatisk avvikelse från branschens praxis vid djuphavsborrning, sade chefen för ExxonMobil, Rex Tillerson.
Tisdagens kongressförhör ska ses som ett slags uppvärmning inför utfrågningen på torsdag då BP:s vd Tony Haywarth ska grillas.
Energiutskottet leds av Demokraterna och tonen var flera gånger mycket hård. Bland annat betecknades de "beredskapsplaner" som oljeföretagen haft före katastrofen som "skrattretande otidsenliga".

"Ledsna"

Lamar McKay själv sade att BP "beklagar" oljeläckan.
- Vi är ledsna för allting som Golfkusten nu går igenom. Vi är ledsna för det och för läckan, sade han.
Däremot ville – eller kunde – inte McKay säga något om en eventuell deponeringsfond för att ersätta dem som drabbats av utsläppet. Den frågan måste sannolikt avhandlas högre upp i hierarkin – det vill säga mellan USA:s president Barack Obama och BP:s svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag