Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oljeläcka hotar Kanarieöarna

En rysk trålare började brinna i veckan. Oljan från fartyget kan nu nå turiststränderna.Foto: Salvamento Maritimo
Oljespillet från den ryska trålaren har redan hunnit sprida sig över en sträcka på drygt 4,5 mil.Foto: Spanish Air Force/Handout / Epa / Tt
Ana Pastor, ansvarig spansk minister, efter ett möte där hon samtalat med regionala myndigheter om faryget.Foto: Angel Medina G. / Epa / Tt
Teneriffa, en av öarna som tillhör Kanarieöarna.Foto: Philip Lange

Spanska experter kämpar mot dåligt väder och höga vågor för att hindra 1 500 ton olja från att sprida sig utanför Kanarieöarna.

Oljan kommer från en rysk trålare som fattade eld i hamnen i Las Palmas förra veckan. Av rädsla för att branden skulle sprida sig bogserade myndigheterna fartyget till havs, där det sedan sjönk – bara 24 kilometer från Maspalomas på Gran Canaria.

72 personer kunde evakueras från trålaren. Ingen från besättningen uppges ha skadats.

Vattnen där trålaren nu ligger och läcker olja är hem åt både valar och unikt undervattensliv. Risken anses stor att oljan kommer att sprida sig och driva mot det afrikanska fastlandet. Efter att fartyget till slut sjunkit rapporterar brittiska medier att olja kunde synas på vattenytan.

Tre bogserbåtar på plats

Enligt Daily Mirror har Spanien skickat tre bogserbåtar och två flygplan för att kontrollera läckan. På måndag ska man skicka ned en undervattensrobot från ett norskt företag för att försöka inspektera skadorna på trålaren, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

Den spanska regeringens insats har fått kritik av Greenpeace. Till Daily Mirror säger miljöorganisationen att fartyget är i så pass dåligt skick att det kan kollapsa under trycket på 2,4 kilometers djup.

Tidigare oljekatastrofer i området

2002 inträffade den värsta naturkatastrofen i Spaniens historia när oljetankern Prestige sjönk ett 20-tal mil från landets nordvästra kust. Prestige uppges ha fraktat mer än 75 000 ton olja.

Det tog tusentals frivilliga flera månader att sanera den drabbade spanska kustremsan månaderna efter oljetankern Prestige sjunkit. Även stränder i Frankrike och Portugal påverkades av utsläppet.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.