Oljekatastrof hotar vid Norges kust

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Akterdelen av lastfartyget "Server".
Foto: BJøRN ERIK LARSEN,

Det kan ta ett halvår att få bort den olja som har läckt ut i havet efter fartygshaveriet utanför Norges kust. 

Delar av hundratals ton tjockolja har nu nått land.

- Katastrofen är ett faktum, säger Per Odd Krystad som leder räddningsoperationen, till Dagbladet.no.

På lördagen började de 650 invånarna på ön Fedje den desperata kampen för att rädda sin vackra skärgård. Stora mängder tjockolja hade börja driva in mot öarna men utrustning saknas. Huvuddepån för oljesanering flyttades från just Fedje för två år sen. - Nu är det väl uppenbart för alla att vi måste få tillbaks det. Det är ändå vi här ute som får göra jobbet med att rensa bort oljeskiten från stenarna, säger Kjell Samnöy, ansvarig för saneringen på Fedje, till Dagbladet.no. I Norge stiger nu ilskan över hur den grekiska kaptenen hanterade katastrofen. Kapten Andreas Dimarakis, 47, väntade 20 minuter innan han slog larm om att tankern hade förlorat motorkraft och drev mot klipporna. - Vi klarade inte att öka motorkraften på grund av det dåliga vädret, säger Dimarakis.

Tömma tanken

 Under lördagsförmiddagen bogserades fartygets för in till land, och nu börjar arbetet med att tömma tanken. När det är gjort är det lättare att beräkna hur mycket som har läckt ut i havet, säger Svein Kjellsen vid Kustbevakningen till nyhetsbyrån NTB. En del olja har redan flutit i land och räddningsmanskapet befarar att så mycket som 270 ton tung bunkerolja kan ha läckt ut. Med så stora mängder kan det ta upp till ett halvår att sanera området.  Det dåliga vädret gör att det än så länge är svårt att hantera oljeutsläppet, uppger TT.

600 ton olja

 Tankfartyget Server har över 600 ton olja ombord och under natten till lördagen hade redan hälften av lastens tjockolja läckt ut i havet, uppger Norges naturvårdsverk.  Utöver 585 ton tjockolja i lasten hade fartyget 72 ton dieselolja, och nu har även tanken med den mer flyktiga dieseloljan börjat läcka.

Klarade inte påfrestningarna

 Kustbevakningen berättar att man har sett olja i haveriområdet, och enligt Dagbladet.no sjönk akterdelen av fartyget tidigt på lördagsmorgonen. Mängder av vrakdelar uppges flyta omkring på den oljetäckta havsytan - något som kan innebära en stor risk för andra fartyg i området. Server, som har 25 besättningsmedlemmar, gick på grund i hårt väder vid halv sju på fredagskvällen. Det blåste då styv kuling, omkring 17 meter i sekunden, och vågorna gick drygt sju meter höga. Fartyget klarade inte påfrestningarna mot sitt 180-metersskrov och sjöarna bröt itu det vid elvatiden.  Hela besättningen bärgades oskadd strax före klockan nio på lördagskvällen. Fartyget är grekiskägt och besättningen kom huvudsakligen från Indonesien. Det var enligt uppgift på väg till Murmansk i Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.