Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oljehackarna identifierade – sänkte hela systemet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den plötsliga nedstängningen av 8 850 kilometer sträcka rör, som förser nästan halva östkusten med bränsle, visar hur sårbara infrastrukturen är.
Foto: JOHN FLESHER / AP TT NYHETSBYRÅN

Hackerattacken mot USA:s största pipeline för raffinerade oljeprodukter kan spilla över på resesäsongen.

FBI har identifierat hackarna som ”Darkside” – som fick hela systemet att stänga ner.

Det var i fredags som pipelinen för olja och gas plötsligt tvingades att stänga ner efter en attack av hackare.

Den plötsliga nedstängningen av 8 850 kilometer sträcka rör, som förser nästan halva östkusten med bränsle, visar hur sårbar infrastrukturen är. Attacken har också gett upphov till oro kring hur USA hanterar bränslereserver.

Enligt experter är flera flygplatser beroende av pipelinen för bränslen till sina flygplan. Det rör sig bland annat om Nashville, Baltimore-Washington samt Charlotte och Raleigh-Durham.

Normalt sett har flygplatser tillräckligt med bränsle för att klara sig tre eller fyra dagar, uppger New York Times. 

Därför finns det en risk att cyberattacken slår mot resandet i slutet av veckan – eftersom det är då flygplatserna kan få problem. 

Kan slå mot resesäsongen

Det finns en prognos om att kapaciteten ska vara uppe som normalt i slutet av veckan, sa representanter från Colonian Pipleline i måndags. Enligt Colonian Pipleline är planen att öka kapaciteten steg för steg till att verksamheten fungerar som före attacken.

Nu har Joe Bidens administration planer för att ytterligare stärka USA:s cyberdefensiva infrastruktur. Vilka åtgärder som ska göras är okänt.

Enligt FBI ligger en grupp som kallar sig ”Darkside” bakom cyberattacken. 

Anne Neuberg, nationell säkerhetsrådgivare för cyberattacker, säger att regeringen anser att gruppen är en ”kriminell aktör”. Men eftersom Colonial Pipleline inte sökt hjälp från staten kan de inte garantera att företaget betalat en lösensumma till den kriminella hackergruppen för att låsa upp sina system. 

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.