Olivia festade när sonen var hos pappa – blev förlamad

Olivia Golding, 24, insjuknade efter 15 lustgasballonger
Foto: FACEBOOK
Nu vill hon varna andra efter att sjukdomen kostat henne känseln i kroppen.

Småbarnsmamman Olivia Golding, 24, från Storbritannien har nu gått ut på Facebook för att varna sina vänner för drogen som gjorde henne oförmögen att leka med sin son.

Det var förra fredagen som hon tappade känseln i hela kroppen och inte längre kunde röra sig – efter att ha inhalerat 15 lustgasballonger, skriver Daily Mail. 

Mamma Olivia Golding, 24, från Storbritannien hade lämnat sonen Parker, 3, hos pappa över helgen – och planerat in en rejäl festkväll i förra månaden.

Hon berättar för Daily Mail att hon inhalerade 15 ballonger med lustgas, en drog vanlig vid förlossningar och inom tandvård – men också populär på fester.

Under kvällen kände hon stickningar i nacke och rygg, och blev avdomnad i kroppen, men tänkte inte mer på det.

Det var först förra fredagen som katastrofen började. 

– En dag gick jag i parken på väg till badet med min son, och nästa dag kunde jag inte röra mig, säger hon till Daily Mail.

Enbarnsmamman blev genast inlagd på Bristol Southmeads sjukhus, och blev undersökt av läkare.


LÄS MER: Ny livsfarlig trend bland ungdomar på partysemester 


På sjukhuset kunde man fastställa att mamman drabbats av ”Lichteims sjukdom”, en skada i ryggraden.

Enligt Daily Mail fick mamman frågan om hon testat lustgas, varpå hon svarade att så var fallet.

Sjukdomen är enligt tidningen kopplad till en brist på vitamin B12, vilken orsakas till följd av syrebrist i kroppen. Vitaminbristen kan därpå skada de skyddande nervfibrerna kring den känsliga ryggraden, något som påverkar rörelseförmågan och känseln.

Oliva Golding, här med en ballong i munnen.
Foto: FACEBOOK

Mamman förkrossad: ”Jag kan inte leka med min son”

Nu kämpar Olivia Golding med att röra sig, och har en lång väg tillbaka från sjukdomen.

På nytt måste hon lära sig att gå och använda händerna.

– Jag kan inte förstå hur det här är för Parker, det krossar mitt hjärta. Min son vill leka med mig, och det kan jag inte göra. Jag kan inte känna mina ben och hela min kropp rycker. Jag kan inte gå på toaletten, äta själv eller dricka, säger den förkrossade mamman till Daily Mail.

Läkarna försöker nu hjälpa mamman genom att injicera B12 i henne.

Om behandlingen inleds i ett tidigt skede, vilket den gjort i Olivias fall, är möjligheterna till full återhämtning stora.


LÄS ÄVEN: Två gripna på festival – bar på livsfarlig lustgas 


Lagligt i Sverige

Redan nu har Olivia Golding lyckats ta tolv steg på egen hand, med hjälp av sina fysioterapeuter.

I Storbritannien, skriver Daily Mail, är det olagligt att sälja och importera lustgas för konsumtion – trots att patronerna som används i restaurangkök är tillåtna.

I Sverige är det helt lagligt att inhalera lustgas, och drogen serveras på flera olika barer i landet.

Expressen har tidigare skrivit om ordningsvakten Jan Olof Zetterberg, som noterat hur svenska ungdomar brukat drogen, en trend han beskriver som ”oroande”.

– Jag tror inte att föräldrar har koll på att det här pågår när deras barn är ute, sade han till Expressen för två år sedan, efter att ha noterat en ökning i användandet på svenska festivaler.

https://www.facebook.com/olivia.golding.90/videos/654551931566090/

Vill varna andra

Olivia Golding väntas behöva tillbringa en lång tid på sjukhus framöver.

I ett eget inlägg på Facebook berättar hon om vad som hänt, och skriver att hon nu vill varna andra för lustgasballongerna.

”Tredje dagen som sängliggande ville jag skriva om detta i sociala medier för att göra mina vänner som också använder ballonger medvetna om vad de faktiskt gör mot din kropp. Om det här hindrar en person att använda dem har jag lyckats”, skriver hon bland annat i inlägget som nu delats nästan 3 000 gånger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.