Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olivia, 6, hittades död i väska på havets botten

Pappan mördade döttrarna som hämnd mot barnens mamma – landsomfattande protester.
Spansk kustbevakning fann Olivia, 6, på havsbotten utanför Tenerife. Tomás Gimeno misstänks för mord på båda döttrarna som hämnd mot deras mamma.
Foto: MIGUEL BARRETO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pappan, Tomás Gimeno, misstänks ha mördat döttrarna och sänkt dem till havets botten med hjälp av ett ankare, som hämnd mot barnens mamma Beatriz Zimmerman.
Landsomfattande protester efter att Olivia, 6, hittades.
Foto: THIAGO PRUDENCIO/SOPA IMAGES/SHUTTERST / THIAGO PRUDENCIO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERS
Protester mot patriarkalt våld i Barcelona.
Foto: SOPA IMAGES / THIAGO PRUDENCIO / SOPA IMAGES/S SIPA USA
Ljus tänds för att minnas de mördade kvinnorna.
Foto: SOPA IMAGES / THIAGO PRUDENCIO / SOPA IMAGES/S SIPA USA
Landsomfattande protester i Spanien.
Foto: SOPA IMAGES / THIAGO PRUDENCIO / SOPA IMAGES/S SIPA USA
1 / 7

Spanien skakas av en våg av sexistiskt våld i kölvattnet av att landet hävt restriktionerna.

Bedömare tror att de unga kvinnorna som mördats ska ha försökt lämna sina män – men i stället fallit offer för deras våld.

Landsomfattande protester rasade under fredagen sedan en pappa misstänks ha mördat sina döttrar – som hämnd mot deras mamma.

– Vi har varnat för att det könsbaserade våldet var en dold pandemi, säger Victoria Rosell, som är den spanska regeringens sändebud mot sexistisk våld, till radiokanalen RTVE.

Totalt 18 spanska kvinnor har mördats av en nuvarande eller tidigare partner i år. Tio mord bara sedan pandemirestriktionerna i landet lättades för en månad sedan. Enligt spanska experter kan morden ha sin förklaring i att kvinnor som behandlats illa av sina män nu försöker lämna dem, när Spanien öppnar upp samhället och lättar på restriktionerna.

– Vi har varnat för att det könsbaserade våldet var en dold pandemi. När covidpandemin försvinner skulle den komma upp till ytan, säger Victoria Rosell, som är den spanska regeringens sändebud mot sexistiskt våld, till radiokanalen RTVE.

Under de senaste månaderna har diskussionen om mäns våld mot kvinnor legat högt på agendan i landet, och den styrande regeringen har gett frågan högsta prioritet. Och under torsdagen exploderade den spanska befolkningen i protester mot mäns våld mot kvinnor. 

Pappan mördade döttrarna – som hämnd

Detta sedan spansk kustbevakning funnit kroppen av den avlidna flickan Olivia, 6. Hon hittades i en väska på tusen meters djup utanför Tenerifes kust. Systern Anna, 1, är fortfarande saknad, men kustbevakningen hittade vid samma tillfälle en tom väska på botten.

Pappan, Tomás Gimeno, misstänks ha mördat döttrarna och sänkt dem till havets botten med hjälp av ett ankare, som hämnd mot barnens mamma Beatriz Zimmerman. Enligt El Pais hörde han av sig till Zimmerman när han kidnappade deras barn i slutet av april. ”Du kommer aldrig höra av dem igen”, ska han ha sagt.

”Använder barnen som instrument”

Victoria Rosell, kallar det för ställföreträdande våld. Hon menar att feministisk politik i landet lett till självständiga kvinnor där män inte längre kan utöva makt över dem.

– De han har till sitt förfogande är hans barn, och han använder dem också som bara instrument för att slå modern där det gör som mest ont, ibland genom mord, säger hon till El Pais.

Mer utrikes:
89 politiker mördade av kriminella

Drogkarteller i Mexiko tros ligga bakom • Här attackeras borgmästarkandidat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.