Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oligarken kopplas till Misen Energy

Misen Energy VD:n Göran Wolff.
Foto: Olle Sporrong

Turerna kring svenska naturgasbolaget Misen Energy fortsätter.

Enligt nya uppgifter är statstjänstemannen bakom Misen-affären kopplad till den korruptionsmisstänkte oligarken Dmytro Firtash.

Samtidigt utreds de statliga naturgasbolagen om korruption och styrelseordföranden har tvingats avgå.

Det är tidningen Business New Europe, som bland annat samarbetar med Financial Times, som ligger bakom de nya uppgifterna om svenska Misen Energy och samarbetet med den ukrainska staten.

Tidningen pekar ut en statligt anställd på det statliga naturgasbolag, Ukrgazvydobuvannya, som Misen Energy har sitt samarbetsavtal med. Enligt tidningen satt statstjänstemannen, som ansvarade för avtalet med Misen Energy och dess ukrainska dotterbolag, på dubbla stolar. Han uppges vara kopplad till ett av de bolag som äger Misen Energy. Det handlar om det cypriotiska bolaget Norchamo Ltd som är kopplat till den ukrainske oligarken Dmytro Firtash. Oligarken greps nyligen av FBI misstänkt för omfattande korruption och är utpekad affärspartner till Semjon Mogilevitj, ledare inom ryska maffian och på FBI:s tio-i-topplista över "most wanted". Statstjänstemannen förnekar samröre med Dmytro Firtash.

Grep och sparkade ordföranden

Samtidigt fortsätter polisen och inrikesdepartementet i Ukraina sin kamp mot landets omfattande korruption. En omfattande utredning har inletts mot de statliga naturgasbolagen, samma bolag som svenska Misen Energy har sitt samarbetsavtal med.

I mars greps och sparkades styrelseordförande i statliga moderbolaget Naftogaz, som kopplades till en kriminell liga.

Inrikesministern Arsen Avakov förklarade att gripandet var en del av en stor korruptionsutredning inom den statliga gasindustrin:

- I bara tre av fallen vi utreder har de kriminella ligorna kostat den ukrainska staten omkring fyra miljarder dollar. Det är bara några av alla de fall som nu granskas av våra utredare.

- Utredningen kommer att visa de enorma kostnader som har uppkommit och att en hel del kända personer har en koppling till detta.

Expressen söker den ukrainska antikorruptionsenheten och polisen för en kommentar.

Misen Energys vd Göran Wolff vill inte kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.