Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ölet tar en omväg

...TILL PUTTGARDEN. Hittills i år har handeln ökat med 30 procent, vilket innebär 10,85 miljoner liter på årsbasis. Nu lägger bryggeriet om produktionen och brygger ölen i Tyskland i stället.
Foto: Jan Wiridén
45 miljoner liter svensk öl produceras varje år direkt till gränshandeln i Danmark och Tyskland. Svenska långtradare kör tusentals onödiga mil och lossar sin kluckande last i städer som Helsingör, Puttgarden, Burg, Kiel, Flensburg och Travemünde. Där köper prismedvetna svenskar ölet till lågpris och kör hem det igen. I spåren följer miljöförstöring, missade skatteintäkter, missbruk och kriminalitet. GT har granskat den växande handeln som är en absurd konsekvens av svensk alkoholpolitik. Först ut i vår serie är bryggerijätten Carlsberg Sverige i Falkenberg.
FALKENBERG. Den svenska ölförsäljningen i Tyskland och Danmark ökar kraftigt efter alkoholskattehöjningen vid årsskiftet.
Därför överväger Carlsberg Sverige att flytta sin produktion av öl till gränshandeln från Falkenberg till Nordtyskland.
- Då slipper vi de långa transporterna och kan dessutom ta ansvar för miljön, säger Otto Drakenberg, vd för Carlsberg Sverige.
Tusentals svenskar köper miljontals liter svensk öl i Danmark, men framför allt i Tyskland. Nu, under högsäsong, rullar 90 långtradare i veckan ner till gränsstationerna, var och en fylld med 71000 ölburkar.
Så gott som varenda droppe körs sedan hem igen av törstiga svenskar.
Sverige förlorar skatteintäkter, miljön tar stryk och kriminaliteten frodas när åtråvärda liter säljs vidare illegalt.
Gränshandeln sköt i höjden
Starkölskonsumtionen har fördubblats sedan EU-inträdet och konsumtionen av lätt- och mellanöl minskat i motsvarande grad.
Vid årsskiftet höjdes alkoholskatten från 1,47 kronor per volymprocent alkohol till 1,66 kronor.
Effekten lät inte vänta på sig.
- Vi noterar en 30-procentig ökning av gränshandeln mellan januari och april jämfört med samma tid förra året, säger Otto Drakenberg. Under maj till augusti råder dessutom högsäsong. Därför kommer den troligen att öka ännu mer.

Vill ha sänkt skatt

Landets bryggerier idkar intensiv lobbying för att förmå regeringen att sänka alkoholskatten till förmån för den inhemska försäljningen.
- Det är konstigt att man bara blundar för de negativa sidorna med gränshandeln, tycker Cathrine Andersson, informations-chef för Sveriges bryggerier. Det är ju ungdomar som sedan får tag i alkoholen.
Otto Drakenberg ser heller inga fördelar med gränshandeln och hyser inget större hopp om att den borgerliga regeringen ska reagera.
- Höjningen gjordes bara av skattefinansiella skäl, inte alkoholpolitiska, tror han. Det verkar inte som om de vill lyssna. Många politiker har nog aldrig varit på plats vid gränsen och sett vad som händer där.

En tredjedel köps utomlands

Otto Drakenberg, vd för Carlsberg Sverige. Kan ni inte avstå från gränshandeln? - Nej. En tredjedel av den starköl som dricks i Sverige köps utomlands. Om vi inte var aktiva där hade vi avstått från en tredjedel av marknaden, säger Otto Drakenberg.
Carlsberg Sverige tar nu saken i egna händer.
- Vi överväger att ställa om produktionen av öl till gränshandeln till vårt tyska systerföretag. Under sommaren gör vi ett test för attklara av att leverera de stora volymer som efterfrågas. Förhoppningen är attdet kan fortsätta även fram-över,berättar han. Då skulle vi minska transportkostnader och miljöbelastningen.

Jobben ännu inte hotade

I Falkenberg bryggs cirka 280 miljoner liter dryck om året, varav 170 miljoner liter öl.
Fem procent går till gränshandeln.
- Mellan januari och april har vi ökat försäljningen i Tyskland med 30 procent. Och den kommer säkert att öka ännu mer under sommaren som är högkonjunktur för oss, fortsätter Otto Drakenberg.
Säger ni upp personal om ölproduktionen minskas i Falkenberg?
- Nej. Vi går ändå för högtryck och vill satsa på vår export av cider i stället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.