Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oldsberg läxar upp SR för Hylandtabbe

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ingvar Oldsberg tycker det är märkligt att Lennart Hyland inte nämndes under Sveriges Radios stora
Foto: Robin Aron
Lennart Hyland.
Foto: Lars Nyberg

Sveriges Radio hyllade alla sina stora - men glömde den störste.

Lennart Hyland nämndes inte på SR:s 90-årsgala, något som kritiseras av radiolegendens vänner och medarbetare.

- Jag beklagar, det är klart att vi borde ha tagit med honom, säger Johar Bendjelloul, en av galakvällens värdar.

Sveriges Radio firade sitt 90-årsjubileum med en hejdundrande galakväll i fredags. Kungligheter och en rad medie- och andra samhällstoppar var på plats i Berwaldhallen i Stockholm där det bjöds på underhållning och musik - och där kvällens värdar Annika Lantz och Johar Bendjelloul presenterade milstolpar i SR:s historia.

En lång rad SR-profiler hyllades under kvällen. Sven Jerring, Tage Danielsson, Mona Krantz, Hasse Tellemar och andra klassiska namn i den svenska radiohistorien. Men den kanske störste av dem alla, Lennart Hyland, saknades. Mannen som förnyade både radio- och tv-journalistiken på så många områden nämndes inte med ett ord.

- Det är oerhört märkligt att man inte nämner Lennart Hyland när SR firar 90 år. Han har spelat en avgörande roll för utvecklingen av reportage, underhållning och sport i både radio och tv, säger Ingvar Oldsberg, vän och kollega till Lennart Hyland under många år.

- Ingen annan kommer ens i närheten av Hyland när det gäller mångsidighet och vad han presterat. Det är vilseledande att inte nämna honom, säger han.

Ångerfull programledare

Ingvar Oldsberg är en av "Hylands pojkar", alltså de unga sportjournalister som Lennart Hyland lärde upp och som kom att dominera både sport och underhållning i radio och tv under många år. Bland andra kända "pojkar" märks Lars-Gunnar Björklund, Fredrik Belfrage, Tommy Engstrand och Åke Strömmer.

SR-programledaren Johar Bendjelloul är ångerfull när han konfronteras med kritiken - och försvarar sig med ungdomligt oförstånd.

- Det finns så många namn, det är alltid många som faller bort. Vi satt verkligen och funderade och svettades över vem som skulle vara med och när och hur. Det fanns ingen som helst baktanke med att utelämna Lennart Hyland, säger Johar Bendjelloul.

- Jag beklagar. Hyland är en jättelik gestalt, han står ju staty här. Det är klart att han borde ha varit med.

Tv-sändningen kritiseras

- Vi får skylla på att jag och Annika Lantz är så unga att vi inte har upplevt honom så mycket i radio och tv. Jag får säga som Carl Bildt brukar göra att ungdom är den enda åkomma som alltid går över, säger han.

SR fortsatte firandet med en stor firmafest i går kväll samtidigt som SVT sände två timmar av fredagens galaföreställning. Men också tv-sändningen får kritik.

"Hörde att SVT har klippt bort en stor del av SR-konserten i går i tv-versionen. Musikhjälpen hyllningen och Moving On har rykt bland annat", twittrar Sarah Dawn Finer som var bland de medverkande artisterna.

Expressen sökte utan framgång ansvariga SR-chefer i går kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.