BEHANDLING VARJE DAG. Ingvar Oldsberg får strålbehandling varje dag på Sahlgrenska och han hyllar vårdpersonalen: "De är fantastiska", säger han.
BEHANDLING VARJE DAG. Ingvar Oldsberg får strålbehandling varje dag på Sahlgrenska och han hyllar vårdpersonalen: "De är fantastiska", säger han.

Oldsberg anmäler läkarna för nonchalans

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Ingvar Oldsberg, 65, klagade upprepade gånger över knölen i baken - utan att cancerprover togs.
Nu har cancern hunnit sprida sig.
Han förbereder nu en anmälan mot läkarna som nonchalerade hans knöl.
- Jag gör det inte för min egen skull, utan för att alla andra inte ska bli behandlade på samma sätt, säger Oldsberg till Expressen.
Den populära tv-profilen sitter nedsjunken i favoritfåtöljen i sin Göteborgsvåning. Han sitter på en ljusblå gummiring - annars gör det för ont.
Cancern har starkt påverkat Ingvar Oldsbergs liv, som nu är inrutat med besök på sjukhuset. Varje dag åker han till Sahlgrenska sjukhuset där tumören strålas. En slang har opererats in i kroppen för att cellgifterna ska rinna till i sammanlagt åtta dagar från en blå väska som han har i bältet.
För att få tid och ork att bekämpa sjukdomen säljer han nu sin lyx-våning i Spanien.

Tog inga cancerprover

Och han är oerhört förbittrad över, vad han kallar, läkarnas nonchalans när han klagade på den förbannade knölen i baken.
För ett par år sedan hade han problem med en fistel i baken och blev opererad.
- Förra våren satte eländet i gång igen. Jag kände en kula i analen. Den påverkade mig under hela "Här är ditt liv" i SVT. Den var stor som en valnöt. De opererade mig, men tog vare sig bort kulan eller tog cancerprover, säger Ingvar Oldsberg.
Han har alla journaler från Östra sjukhuset framför sig.
Första fisteloperationen gjordes i september i fjol. Andra gjordes i oktober. Tredje i november.
- Sedan åkte jag på egen bevåg till ett annat sjukhus, Carlanderska, och bad dem ta bort knölen och ta cancerprover. Den 30 november kom cancerbeskedet. Det visade sig att jag har skivepitelcancer.
- Det dröjde sedan hela två månader innan behandlingen sattes i gång. Då såg man att cancern hade spridit sig.

"Är inte ute efter syndabockar"

- Jag har mötts av enskilda läkares tillkortakommanden och bristande förmåga. Oförklarligt nog tog de inte, redan tidigt, cancerprover. Det är grunden till mitt lidande i dag, säger Ingvar Oldsberg.
Människor som han har mött i vården har givit honom rådet anmäla läkarna på Östra sjukhuset för att ingen annan ska behöva gå igenom Oldsbergs onödiga lidande.
- Jag är inte ute efter syndabockar, det är i sig inte produktivt, men jag vill hjälpa andra att slippa gå igenom samma sak, säger han.

Har humorn i behåll

Sedan cancern spridit sig vill läkarna på Sahlgrenska ge honom ökad dos strålning.
Oldsberg hyllar vårdpersonalen - "de är fantastiska" - och har lärt sig namnen på alla som sköter hans sjukdom.
- De kan framgent vänta sig tårtor med texten "Oldsbergs bakvärk"...
Verksamhetschefen, överläkare Anders Hyltander säger om Oldsbergs kritik:
- Jag varken kan eller får kommentera enskilda patienter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag