Den 25 augusti upprättar länsstyrelsen i Kalmar en kontrollrapport, som skickas till Ölands djurpark. Myndigheten, som ansvarar för att se till att djurskyddslagstiftningen följs, har nio dagar tidigare genomfört en kontroll i parken, men inte hittat något att anmärka på.
I rapporten står det:
”Vi bedömer att ni har en bra djurhållning och att ni följer djurskyddslagstiftningen utifrån det vi har kontrollerat. Ärendet kommer att avslutas.”
Olycka med älgantilop
Tre dagar efter att rapporten upprättats inträffar den tragiska olyckan, där en man stångas till döds av en eland – även kallad älgantilop, som är världens största antilop – i samband med att han ska ta in djuren för kvällen efter att parken stängt.
Händelsen har beskrivits som en olycka, och medarbetaren som rutinerad och van vid att hantera eland.
Efter dödsfallet har Ölands djurpark stängt för säsongen. Enligt uppgift till Expressen har merparten av de utländska arbetarna som vanligtvis jobbar i parken lämnat, men från parkens sida säger man att ”det dagliga arbetet fortgår”, och att man fokuserar på att ta hand om sina medarbetare.
Polis utreder dödsfallet
Dödsfallet utreds nu av polis. Utredningen, som rör arbetsmiljöbrott, leds av Jan Olin, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål:
– Först måste vi utreda exakt vad som har hänt, det är det viktigaste. När vi vet ungefär vad som har hänt måste vi utröna om någon gjort sig skyldig till något brott, säger han.
Polisen kommer bland annat förhöra eventuella vittnen, och kolla vad parken har för rutiner.
– Normalt när det är fråga om arbetsmiljö och dödsfall är det oftast fall från hög höjd eller maskiner inblandade, här är det levande djur. Så utredningen kan ta tid, säger Jan Olin.
”Hårt åskväder var i antågande”
Ölands djurpark har samtidigt, som brukligt, anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Där skriver Barbro Hägg, som äger parken tillsammans med sin son Richard Berglund, kort under rubriken ”dödsfall”:
”Ambulans var på platsen. Elandhandjur oförberett attackerade vårdande djurbiträde vid stallning inför natten då hårt åskväder var i antågande”.
Expressen har sökt Richard Berglund och Barbro Hägg, utan att få svar. I en pressrelease skriver de att de återkommer med mer information efter ”klara utredningar av plats och Arbetsmiljöverket och alla berörda parter har informerats”.
På Arbetsmiljöverket säger Annica Knekthage, sektionschef för region syd, att dödsfallet är en tragisk händelse. Hon berättar att det, när det rör sig om allvarliga arbetsplatsolyckor, generellt är så att arbetsplatsen gör en egen utredning om vad som hänt. Parallellt med det bokar myndigheten ”i närtid” in en inspektion.
– Vi tittar på hur arbetsgivaren arbetar med det systematiska förebyggande arbetsmiljöarbetet, och om man har vidtagit de åtgärder man behöver, säger Knekthage.
Hittar man brister som inte åtgärdas kan det leda till vite. Hon kan i dagsläget inte uttala sig specifikt om Ölands djurpark, eller om parken har brustit i några rutiner.
Senast Arbetsmiljöverket hade en inspektion på Ölands djurpark var, enligt handlingar Expressen tagit del av, i augusti 2017. Då anmärkte myndigheten bland annat på att det saknades rutiner som beskrev det systematiska arbetsmiljöarbetet, och man ville att arbetsledarna skulle uppdatera sina kunskaper kring arbetsmiljöregler. I december samma år valde Arbetsmiljöverket att avsluta ärendet, då man ansåg att parken ”åtgärdat bristerna på ett bra sätt”.
Flera anmälningar till länsstyrelsen
Länsstyrelsen i Kalmar har ingenting med utredningen att göra, eftersom dödsolyckan inte rör djurskyddslagen, utan är ett arbetsmiljöärende. Vad gäller djurhållningen på Ölands djurpark genomför myndigheten regelbundna kontroller, uppger avdelningschefen Karin Bergman.
– När vi genomförde en kontroll den 16 augusti i år var det inga anmärkningar mot djurhållningen. De senaste fem åren har vi fått in tio anmälningar, som vi också har kontrollerat, och ingen av dem har varit befogad, säger hon.
Tidigare attacker på djurparker
2006: En orangutang på Borås djurpark angrep djurskötaren Lena Engström och slet av henne flera tår och ett finger. Lena Engström spelade död, och kollega som hört skriket sprutade vatten mot apan vilket fick honom att dra sig tillbaka.
2008: Djurskötaren Bengt Eriksson, 62, blev angripen av en tiger när han arbetade ensam i Junsele djurpark. Tigern högg honom i nacken flera gånger, men han lyckades tillkalla hjälp och överlevde.
2012: Vargguiden och djurvårdaren Karolina, 30, dödades av vargar när hon var ensam i varghägnet. Kolmårdens zoologiska chef fick villkorlig dom och dagsböter för grovt arbetsmiljöbrott. Kolmårdens Djurpark AB fick en företagsbot på 3,5 miljoner kronor.
2017: En brunbjörn som grävt sig under ett stängsel på Orsa rovdjurspark dödade den 18-årige sommarvikarien Robert Lindvall. Vd:n och parkchefen åtalades för arbetsmiljöbrott. Parkchefen fick villkorlig dom och böter medan vd:n friades.
2019: Arkitekten Lars Liedegren, 79, fick armen avbiten av en krokodil när han skulle hålla tal i samband med en kräftskiva på Skansen-akvariet.