Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ölands djurpark åtalsanmäls av Arbetsmiljöverket

De senaste åren har ett tiotal anmälningar kommit in till länsstyrelsen om Ölands djurpark, och myndigheten har också gjort egna kontroller. Den senaste ägde rum nio dagar innan en djurskötare stångades till döds av en älgantilop. Klipp från i augusti.
Ölands djurpark.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler Ölands djurpark efter dödsolyckan i slutet av augusti då en djurskötare dog efter att ha stångats av en elandantilop, rapporterar SVT Småland.

”Vi anser att straffbar överträdelse av arbetsmiljölagstiftningen inte kan uteslutas”, skriver Pernilla Hansson, jurist på Arbetsmiljöverket, i ett mejl till SVT.

En förundersökning gällande misstänkt arbetsmiljöbrott pågår sedan tidigare. Åklagaren Jan Olin har tidigare uppgett att en åtalsanmälan från Arbetsmiljöverket kan vara väsentlig för utredningen.

Enligt Kristina Falk Strand, chefsåklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (Rema) brukar åklagaren invänta Arbetsmiljöverkets bedömning.

Olyckan inträffade när djuren skulle tas in för kvällen. En struts kom springande i hög fart, följd av en elandantilop. I situationen som uppstod blev djurskötaren stångad.

Se även: Stulen tvättbjörn blev propagandasymbol

Tidigare i november spreds filmer som visade hur ryska soldater stal djur från en djurpark i ukrainska staden Cherson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.