Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ola Ramstedts första natt i fängelset

Här på Kolmårdens öppna fångvårdsanstallt ska Skandias förre personaldirektör avtjäna sitt fängelsestraff. "Han orkade inte mer och har valt att avtjäna sitt straff", säger Ramstedts advokat Hans Strandberg. Foto: Mikael Sjöberg
Skandias tidigare personaldirektör Ola Ramstedt gav upp striden.
I går inställde han sig vid fånganstalten Kolmården för att avtjäna sitt 18 månaders fängelsestraff. Advokaten fick beskedet på sitt mobilsvar:
- Han orkade inte mer, säger Ramstedts advokat Hans Strandberg till Expressen.
På lördagseftermiddagen fick advokaten beskedet – via mobilsvar.
– Han säger: ”Nu inställer jag mig på Kolmården och avtjänar det här så att jag får det här bakom mig”, säger Hans Strandberg.
– Han inställde sig i dag (läs: i går) på eftermiddagen.

"En form av uppgivenhet"

Ramstedt har redan överklagat till högsta domstolen. Och trots att direktören anser att domen är fel har han inga förhoppningar att högsta domstolen kommer att ändra domen.
– Det är en form av uppgivenhet, att helt enkelt försöka börja leva igen. Det här slår inte bara mot honom utan mot hela familjen eftersom han är en medial person, säger Hans Strandberg.
Är han nedbruten?

– Jag vill inte säga att han är nedbruten. Det är en person som är stark i sig. Men när tingsrättens dom inte rättades i hovrätten fick man en känsla att han blev både förvånad och besviken. Han vill inte spilla mer tid på den här striden.

Dömd till 18 månader

Ola Ramstedt är dömd till 18 månaders fängelse för grov trolöshet mot huvudman efter att ha skrivit under en faktura som skulle användas till ombyggnader på Skandias huvudkontor. Men pengarna användes i stället till att lyxrenovera lägenheter som sedan utnyttjades av chefer inom Skandiakoncernen.
Enligt advokaten kommer ett år att avtjänas i fängelse, sedan blir Ola Ramstedt villkorligt frigiven.
Hur har han förberett sig för livet i fängelse?

– Mentalt har han ställt in sig på att han måste genomföra det. Staten har ju bestämt att så här ska det vara. Det har varit en process, men han har kommit fram till att han måste klara det trots att han anser att det här är fel, säger Hans Strandberg.

Alla typer av brott

Till en början får nyanlända på Kolmården vanligtvis bo på den så kallade mottagningsavdelningen – sedan flyttas de ut till en avdelning bland övriga intagna.
På öppna anstalter finns intagna som är dömda för alla typer av brott, från ekonomiska brott till misshandel och mord.
Ramstedt blir inte utan jobb i fängelset:
– Man ska vara sysselsatt under sin tid här. Det kan handla om att sköta tvätten, vaktmästararbete eller snickeriarbete, säger Birgitta Lindahl, kriminalvårdare vid Kolmården.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!