Ola Lindholm. Foto: Olle Sporrong
Ola Lindholm.  Foto: Olle Sporrong

Ola Lindholm tvingas ta timeout från Kamratposten

Publicerad
Uppdaterad
Ola Lindholm kämpar nu för att rentvå sig från brottsmisstankarna.
Hans advokat Peter Lindqvist säger till Expressen.se att man kommer att genomföra en egen vetenskaplig undersökning - och i ett öppet brev till KP:s läsare bedyrar han sin oskuld.
"Jag har INTE tagit någon drog medvetet", skriver Ola Lindholm på sin tidnings hemsida.
Sent i kväll meddelade Bonnier Tidskrifter att Ola Lindholm själv väljer att ta en timeout som chefredaktör på Kamratposten.
Polisen och rättsmedicinalverkets provsvar visar att Ola Lindholm hade kokain i kroppen när han stoppades av polisen efter en fotbollsmatch. Expressen har vid upprepade tillfällen försökt att nå honom, men Ola Lindholm har valt att inte lämna några kommentarer.

Brev till barnen

Men vid lunchtid valde han att kommentera saken på ett diskussionsforum på tidningen Kamratpostens hemsida, där Ola Lindholm är chefredaktör.
Ola Lindholm inleder sitt meddelande till barnen:
”Hej på er!”
”Jag kommer att hamna i rättegång och bli anklagad för att ha haft narkotika i kroppen. Men som jag har sagt tidigare så är jag oskyldig. Jag har INTE tagit någon drog medvetet.”
Ola Lindholm berör sedan det faktum att analysen trots det visar att han har kokain i kroppen. Han skriver:
”Varför mitt testresultat ändå visade spår efter en drog kommer nu att utredas i rättegången. Jag tror och hoppas att jag blir friad då.”
Ola Lindholm avslutar:
”Det här är svåra och krångliga frågor. Om du undrar något eller känner dig orolig, så prata med en förälder eller någon annan vuxen du litar på.”
Brevet till barnen avslutas
Ha det bra!/Ola”

Diskuteras i andra trådor

Tråden är låst för frågor och kommentarer, men knarkmisstankarna mot chefredaktören diskuteras i andra trådar på KP:s forum.
På lördagskvällen meddelade Ulrika Saxon, vd på Bonnier Tidskrifter, att Ola Lindholm själv bett om att ta en timeout från jobbet som chefredaktör för Kamratposten.
– Ola Lindholm har blivit åtalad för ringa narkotikabrott, vilket många medier idag har skrivit om, skriver Saxon i ett pressmeddelande och fortsätter:
– För oss, som känner Ola som en omtyckt arbetskamrat och uppskattad chefredaktör, är detta självklart både sorgligt och svårbegripligt.

Vetenskaplig undersökning

Expressen.se talade på lördagseftermiddagen med Ola Lindholms advokat som säger att man kommer att göra en egen vetenskaplig undersökning som man hoppas ska kunna bevisa att testet visade på kokain trots att Ola Lindholm inte tagit drogen.
– Vi kommer sannolikt att begära kompletteringar vad gäller de medicinska och rättsmedicinska frågorna och göra en egen utredning, säger han.
Peter Lindqvist vill inte i detalj gå in på hur utredningen ska genomföras, men säger att den ska ske ur ”vetenskaplig och materiell synpunkt”.
– Jag kommer inte att processa i media, säger Peter Lindqvist.
Peter Lindqvist menar att det pågår ”ett massmedialt drev” mot Ola Lindholm.
– Han är helt förkrossad. Det är ett riktigt drev som pågår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag