Ola Lindholm hade kokain i kroppen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
EN AV BARNENS FAVORITER. Ola Lindholm ville inte acceptera ett strafföreläggande. Fallet kommer att avgöras i en rättegång i Solna tingsrätt. "Om han döms är straffet 30 dagsböter", säger åklagaren Zilla Hirsch till Expressen. Barnen på bilden från 2004 medverkade i SVT:s Wild kids, och har inget med den aktuella händelsen att göra.
Foto: Cornelia Nordström

Barn-tv-programledaren och chefredaktören för Kamratposten Ola Lindholm har avslöjats med kokain i kroppen, kan Expressen i dag berätta. 

Trots att både polisen och rättsmedicinalverket slår fast att Ola Lindholm hade kokain i kroppen, nekar han dock till brott. 

Samtidigt vägrade han i ett polisförhör i går att svara på frågor om han tidigare använt narkotika.

Ola Lindholm är chefredaktör för den populära barntidningen Kamratposten, som ges ut av Bonnier Tidskrifter, och dessutom programledare för tv-succén "Wild kids" som sänds i Sveriges Television. Han är också styrelseledamot i Barnens rätt i samhället (BRIS).

Testet var positivt

 Expressens tidigare avslöjade om att Ola Lindholm misstänks för knarkbrott på offentlig plats, på en fotbollsmatch med många barnfamiljer i publiken, slog därför ner som en bomb hos tv-stjärnans uppdragsgivare.

 Ola Lindholm nekade dock till brott. Till SVT har programledaren hävdat sin oskuld och sagt att det är ett "missförstånd." Tilll Bonnier Tidskrifter har chefredaktören sagt:

 – Jag är inte orolig.

 Flera cheferna valde då att hellre tro på honom än polisen, erfar Expressen, men sanningen är att Ola Lindholm avslöjades redan samma dag som polisen ertappade honom mitt i Råsundas publikhav.

 Då, den 10 april, gjorde nämligen polisen ett test på OIa Lindholms urin. Det visade positivt för kokain. 

 Men enligt vad Expressen erfar berättade inte Ola Lindholm för Bonnier Tidskrifter och SVT om att knarktestet, som lämnades i en trappuppgång i ett bostadshus, gav polisen rätt – och honom fel.

Restprodukter från kokain

 Men nu finns också analysresultatet från rättsmedicinalverket, som visar att tv-stjärnans urinprov innehöll bensoylekgonin, en restprodukt som kroppen bildar när man tagit kokain. 

 Olof Beck, chef för farmakologiska laboratoriet inom klinisk farmakologi vid Karolinska universitetslaboratoriet, förklarar för Expressen att restprodukten enbart kan komma från kokain. 

 –När man tar kokain bryts det ner väldigt snabbt. Det är därför man mäter metaboliten bensoylekgonin, den är lite mer långlivad, säger experten.

 Trots att både polisen och rättsmedicinalverket slår fast att Ola Lindholm hade kokain i kroppen, nekar han dock till brott.

Ansvarig för populär sajt

 Programledaren och chefredaktören förhördes därför klockan 07.49 i går morse av Västerortspolisen i Solna. Eftersom han fortfarande inte ville acceptera ett strafföreläggande, kommer fallet nu att avgöras under en rättegång i Solna tingsrätt. 

 –Om han döms är straffet 30 dagsböter, säger åklagaren Zilla Hirsch till Expressen.

 I fredagens polisförhör fick Lindholm frågor om vad han gjorde under den aktuella helgen – och berättade att han på två dagar före avslöjandet var på middag hos bekanta.

 Polisen frågade om han känt sig påverkad på något sätt, och Ola Lindholm svarade nej, det har han inte gjort – "mer än av att ha druckit lite vin".

 När förhörsledaren undrade om han vid något tillfälle använt narkotika, svarade han att han inte hade "någon anledning att besvara den frågan". 

 Ola Lindholm är inte bara profilerad som barnprogramledare ”Wild kids”, ”Lilla melodifestivalen” och ”Myror i brallan”. 

 Som chefredaktör för barn- och ungdomstidningen Kamratposten är han också ansvarig för den populära sajten KPwebben, som uttryckligen i sitt regelverk skriver att "skrämmande inslag" som "detaljerat våld, sex och/eller droger" inte får förekomma.

Körde bil från platsen

 Expressen har upprepade gånger, i flera veckors tid, gett Ola Lindholm möjlighet att kommentera brottsmisstanken. Han har alltid avböjt.

 Ola Lindholms version i ett pressmeddelande, som Bonnier Tidskrifter lät skicka ut, är att han är oskyldig och att han, efter knarktestet, till och med valde att köra bil från fotbollsmatchen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.