Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ola Binis föräldrar kräver att regeringen agerar

Ola Binis pappa, Dag Gustafsson. Foto: DOLORES OCHOA / AP TT NYHETSBYRÅN
Ola Binis föräldrar, Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson, har nu skrivit ett brev till UD där de kräver att regeringen agerar. Foto: ÃÖSA WELANDER
Ola Bini greps i Ecuador den 11 april, när han skulle glyga ut från landet. Foto: PRIVAT

Svensken Ola Bini, 36, sitter häktad i Ecuador anklagad för att ha varit en del av en ”spioncentral” i landet.  

Nu kräver hans föräldrar att Sverige agerar. 

”Vi som svenska medborgare kräver att man från utrikesdepartementet och regeringen nu visar att man inte accepterar att en svensk medborgare behandlas på detta sätt i ett annat land”, skriver föräldrarna i brevet till Utrikesdepartementet, UD, som SVT har tagit del av. 

Programmeraren Ola Bini, 36, greps på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito den 11 april – samma dag som hans vän Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London. 

Han skulle kliva på ett flyg till Japan och i packningen hade han ett stort antal elektroniska enheter som datorer, hårddiskar, minneskort och kablar.  

Presidentens allvarliga anklagelser mot Bini

Han sitter nu häktad som misstänkt för att ha hackat telefoner och konton som tillhör både privatpersoner och Ecuadors regering, enligt landets president Lenin Moreno. vilket nyhetsbyrån AP rapporterat. 

Nu kräver Ola Binis föräldrar att Sverige agerar. 

”Vi som svenska medborgare kräver att man från utrikesdepartementet och regeringen nu visar att man inte accepterar att en svensk medborgare behandlas på detta sätt i ett annat land”, skriver föräldrarna i ett brev till UD som SVT tagit del av. 

De lyfter bland annat fram att sonen inte fick sina rättigheter upplästa på sitt modersmål, och hölls kvar i 17 timmar innan hann fick veta vilka misstankar som fanns mot honom. Enligt föräldrarna strider hanteringen mot Ecuadors lagar. 

Ola Bini om anklagelserna: ”Det är Orwellskt”

”Det här handlar inte bara om vår son utan om hur vi vill att vårt lands ledning värnar alla svenska medborgares rättigheter utomlands”, skriver föräldrarna som befinner sig i Ecuador och planerar att stanna tills 2 maj då det blir omhäktningsförhandling. 

UD kommenterar brevet: 

– Utrikesdepartementet står i kontakt med anhöriga och har tagit emot dessa uppgifter, som vi ser allvarligt på och följer upp, säger Diana Qudhaib vid UD:s pressjour. 

Presidenten anklagar Ola Bini för att ha varit en del av en spioncentral bestående av hackare som organiserats av Julian Assange från ambassaden i London. 

Bini nekar till anklagelserna och har i ett uttalande skrivit: 

”Anklagelserna mot mig bygger på böckerna jag läst och teknologin jag har. Det är Orwellskt”. 

Han menade även att ”Världens ledare för ett krig mot kunskap”.