Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färgkravet på Ola Bini: ”Enda som är tillåtna”

Människor köar utanför häktet El Inca, där Ola Bini sitter sedan i lördags eftermiddag lokal tid.Foto: Åsa Welander
Bini nekar till alla anklagelser, men mår enligt hans advokat under omständigheterna bra.Foto: Åsa Welander

QUITO. Svenske programmeraren Ola Binis advokater kommer att överklaga hans häktning under måndagen eller tisdagen. Bini nekar till alla anklagelser, men mår enligt hans advokat under omständigheterna bra.

Sedan gripandet av den 36-åriga svensken i torsdags eftermiddag har förvirringen om vad han egentligen anklagas för varit utbredd.

– De har ingenting på honom. De har bara väldigt mycket teknikgrejer: hårdvara som plattor, datorer och sådana saker, men de har absolut ingenting mer, säger David Artieda, en av Binis tre advokater.

Sent i fredags kväll lokal tid beslöt domaren att Bini skulle häktas i upp till 90 dagar. Den formella misstanken rör dataintrång, men åklagaren nämnde även de påstådda kopplingarna till Wikileaks och dess grundare Julian Assange, samt inrikesminister María Paula Romos offentliga uttalande om att en grupp kopplade till Wikileaks försökte underminera Ecuadors regering.

En av dem hon syftade på visade sig vara Bini, som hon bland annat hävdar har gjort flera resor tillsammans med tidigare utrikesministern Ricardo Patiño. Artieda förklarar att Bini känner och har besökt Assange på ambassaden i London, men att han förnekar någon som helst koppling till Patiño.

Ola Bini sitter häktad i Ecuadors huvudstad Quito. Foto: PRIVAT
Människor köar utanför häktet El Inca, där Ola Bini sitter sedan i lördags eftermiddag lokal tid.Foto: Åsa Welander
Sent i fredags kväll lokal tid beslöt domaren att Bini skulle häktas i upp till 90 dagar.Foto: Åsa Welander

– Det är ett komplext fall, för det är inte bara rättsligt, utan även politiskt, säger Artieda.

Ecuadors president Lenín Moreno och hans regering ligger i öppen fejd med den tidigare presidenten Rafael Correa och en del tolkar avslutandet av Julian Assanges asyl liksom anklagelserna om försök att destabilisera regeringen som en del i det politiska spelet.

I lördags eftermiddag lokal tid förflyttades Bini från det tillfälliga förvaret på Rättsenheten för allvarliga brott och kränkningar till häktet El Inca. Utanför ingången står på söndagen ett 30-tal människor i kö för att få besöka sina familjemedlemmar. 

Blått och orange – enda färgerna som tillåts

Solen hettar och på andra sidan gatan finns flera små butiker som säljer hygienartiklar, tofflor, filtar och enkla mjukiskläder i blått och orange.

– Det är de enda färgerna som är tillåtna numera, förklarar Sabrina Paredes, en av butiksinnehavarna. 

De har olika paketpris för de vanligaste varorna, som toalettpapper, schampo, tvål, tvättmedel, tandkräm och deodorant.

Sabrina Paredes hjälper en kund i butiken utanför häktet El Inca. Sedan fem år tillbaka säljer familjen hygienartiklar, filtar och enkla kläder i blått och orange som anhöriga kan köpa med till dem som sitter i häktet.Foto: Åsa Welander
Utanför häktet El Inca säljer flera små butiker hygienartiklar, filtar och enkla kläder i blått och orange som anhöriga kan köpa med till dem som sitter i häktet.Foto: Åsa Welander
De har olika paketpris för de vanligaste varorna, som toalettpapper, schampo, tvål, tvättmedel, tandkräm och deodorant.Foto: Åsa Welander

– De kan köpa saker inne i häktet också, men det är mycket dyrare. Där är det som en liten maffia som sköter affärerna när någon lämnar och vill sälja sina saker, hävdar Paredes vidare.

Enligt Binis advokater var redan gripandet i torsdags eftermiddag rättsvidrigt, eftersom utredningsordern mot honom utfärdades flera timmar senare och han inte förrän på fredagen fick veta vad det var han anklagades för.

– De sa aldrig till honom vad det handlade om. Både han och vi förstod först under häktningsförhandlingen, säger David Artieda.

”Mår relativt bra”

Han har inte träffat Bini sedan förhandlingen, men berättar att svensken under omständigheterna mår bra.

– Han är frihetsberövad, då kan man inte må helt bra, men han mår relativt bra.

På gatan utanför Binis hem står en polisbil parkerad. Polis har varit närvarande dag och natt sedan i torsdags och lägenheten är avspärrad, berättar portvakten i byggnaden, som inte vill medverka med namn.

– Vi blev alla förvånade. Ingen visste något förrän vi såg det på nyheterna. Han är en lugn och respektfull kille som hälsar när han kommer och går, säger han.

Javier Naranjo är granne till Ola Bini och bor i samma byggnad. De känner inte varann, men Naranjo beskriver Bini som en lugn och tyst person. Foto: Åsa Welander
Javier Naranjo blev jätteförvånad när han såg nyheterna om att Bini gripits.Foto: Åsa Welander

Javier Naranjo är granne till Bini och förklarar att de inte känner varann, men beskriver också Bini som en lugn och tyst person. Han säger att polisen varit på plats i byggnaden flera gånger sedan husrannsakan under natten till fredagen.

– Jag vet inte vad de gör, men de är där hela tiden, hävdar han.

Binis advokater hoppas på en ny förhandling senast på fredag, utifrån överklagan av häktningsbeslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.