Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ola Bini till attack i ny tv-sänd intervju

Ola Bini med advokaten Jose Charry. Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Häktet El Inca där Ola Bini sitter. Foto: ÅSA WELANDER
Foto: Åsa Welander
Foto: DOLORES OCHOA / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter beskedet att den svenske programmeraren Ola Bini hålls kvar i häktet i Ecuador går han i en intervju med CNN till attack mot presidenten Lenín Moreno.

– Jag undrar om han hatar mig, säger han.

Den svenska medborgaren Ola Bini, vän till Julian Assange, greps den 11 april på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito. Han anklagas av landets myndigheter för att ha varit delaktig i en ”spioncentral” som organiserats av Wikileaksgrundaren Julian Assange. 

De formella anklagelserna är dock oklara och Ecuador har kritiserats av FN, som ifrågasätter om gripandet följt de konventioner om mänskliga rättigheter som Ecuador ratificerat.

Ola Binis föräldrar Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson samt advokaten Carlos Soria på en tidigare presskonferens. Foto: ÅSA WELANDER

På onsdagen hölls domstolsförhandlingar om han skulle släppas mot borgen, men domaren avslog begäran, uppger hans kontaktperson Mats Lövgren. 

Domarens förklaring till att borgen nu nekas ska vara att omfattningen av det misstänkta brottet inte är känt, enligt Mats Lövgren.

Han säger också att Sverige ambassadör i Colombia var på plats i rätten.

”De offrar vår son”

Ola Binis föräldrar vill nu se ett agerande från svenskt håll.

”Vår son har med stor sannolikhet ådragit sig obotliga skador, så vi uppmanar Sveriges regering att med kraft nu agera. Ambassadören var ju själv där och bevittnade vilket övertramp detta är mot Ola, en svensk medborgare, och borde lyfta frågan till regeringsnivå”, skriver pappan Dag Gustafsson i ett mejl.

”De offrar vår son för något som vare sig Ola, vi föräldrar eller resten av världen förstår”, skriver han vidare.

”Jag undrar om han hatar mig”

Ola Bini själv har intervjuats av CNN från häktet. Han riktar återigen kritik mot Ecuadors president Lenín Moreno, som han också har skrivit ett brev till.

– Jag undrar om han hatar mig, för att utsätta mig för det här... den här processen där jag sätts i fängelse utan någon bevisning. Jag vet att jag är oskyldig för att jag inte har gjort något. Det är personligt enligt mig, säger han till CNN.

Den svenske programmeraren har tidigare slagit larm om sitt fysiska och psykiska tillstånd i häktet.

”Vad jag känner mer än något annat är rädsla, hjälplöshet och hopplöshet. Jag har gått in i en djup depression. Jag känner konstant ångest och det blir allt värre”, skrev han i ett mejl i mitten av maj.