Ola Bini om frisläppandet: ”Jag började nästan gråta”

Ola Bini berättar om tiden i fängelset.
För Expressen berättar Ola Bini i en första intervju om känslorna när han släpptes ur fängelset.
Foto: Åsa Welander
Ola Bini fick natten mot fredagen beskedet att han skulle släppas.
Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ola Bini har nekat till anklagelserna mot honom.
Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ola Binis föräldrar Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson tillsammans med advokaten Carlos Sofia.
Foto: ÅSA WELANDER

Svenska Ola Bini är släppt ur häktet i Ecuador. 

Utredningen mot honom fortsätter – men nu berättar han i en första exklusiv intervju om gripandet, tiden i fängelset och känslorna när han släpptes. 

– Jag var överväldigad, jag började nästan gråta. Jag var väldigt chockerad för vi var helt övertygade om att det inte skulle fungera, säger han till Expressen. 

Under natten mot fredagen, svensk tid, satt Ola Bini i förhandling i Ecuadors huvudstad Quito, då hans advokater än en gång försökte övertyga domarna om att upphäva häktningsbeslutet. Efter 70 dagar bakom lås och bom kom beskedet att han skulle släppas.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har tidigare hävdat att svensken skulle ha samarbetat med två ryska hackare i ett försök att destabilisera Ecuador, men de formella anklagelserna från åklagaren har varit vaga och varken specificerat vilka datasystem som skulle ha hackats, när det skulle ha skett eller på vilket sätt. Bini och hans advokater har hela tiden nekat till anklagelserna.

Ola Bini är i Ecuadors huvudstad, Quito, när Expressen når honom via ett videosamtal från Mexiko. 

Efter nästan två dygn i frihet berättar han nu själv i en exklusiv intervju om känslorna efter beskedet i torsdags kväll lokal tid.

– Det var chockerande, det var fantastiskt och alla som var där som åskådare och insåg att jag skulle få habeas corpus… de var otroligt glada naturligtvis och skrek allihopa. Så det var en bra känsla, säger han.

Så kallad habeas corpus innebär en begäran om att få ta del av grunderna på vilka Ola Bini står anklagad. Hans advokatgrupp har genom hela processen ifrågasatt gripandet och häktningen och förhandlingen innebar att myndigheterna tvingades redovisa grunderna, vilket ledde till frisläppandet.

”Vi var övertygade om att det inte skulle fungera”

Ola Bini berättar att han in i sista stund inte trodde att han skulle släppas, eftersom han tappat tron på en rättvis behandling.

– Vi var helt övertygade om att det inte skulle fungera, att samma sak skulle hända än en gång med att de skulle komma med någon fånig förklaring till varför jag inte skulle ha mina lagliga rättigheter.

”Jag har inte kunnat lita på att regeringen faktiskt skulle låta mig gå efter 90 dagar”, säger Ola Bini.
Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bini är fortfarande osäker på varför domarna valde att släppa honom just nu, med tanke på de tidigare nederlagen.

– Jag kan inte riktigt svara på den frågan. Vi förstår inte riktigt varför de inte lät mig ha mina lagliga rättigheter till att börja med. För varje gång vi har pratat inför en domare, så har de gett oss konstiga anledningar. Det här är första gången som de, i min mening, har lyssnat på våra juridiska argument och faktiskt arbetat som jurister och som den politiska sidan inte har blandat sig i beslutet. 

Jag har mått otroligt dåligt av att inte veta

Tiden i häktet, som kallas provisoriskt men i själva verket även fungerar som fängelse för dömda brottslingar, har varit svår, berättar Bini.

– Jag har mått väldigt dåligt. Den största anledningen är för att jag inte har vetat när de skulle släppa mig. Jag har inte kunnat lita på att regeringen faktiskt skulle låta mig gå efter 90 dagar. Så den här osäkerheten att inte veta om jag kommer vara fängslad i dagar, veckor, månader eller till och med år – det har varit det svåraste och jag har mått otroligt dåligt av att inte veta.

Ola Bini ännu inte frikänd – berättar om gripandet

Det var den 11 april i år som Ola Bini, programmerare och mjukvaruutvecklare från Västsverige, greps på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito, när han var på väg till Japan för ett träningsläger i kampsport.

– När jag först blev tagen på flygplatsen så identifierade sig inte de som tog mig. De visade ingen dokumentation som visade att de faktiskt var poliser. Jag frågade upprepade gånger vad jag hade gjort, men de svarade aldrig. Jag frågade vad jag hade för rättigheter och begärde att få se ordern som sa att jag skulle gripas och även att få tala med min advokat. Men alla de här sakerna nekade de mig under hela proceduren.

Ola Bini berättar om gripandet.

Bini berättar att han efter gripandet satt handfängslad i en polisbil utanför flygplatsen under tre timmar fram till halv tre på fredagsmorgonen utan att få någon information.

– Vid det tillfället var jag väldigt rädd för mina advokater visste inte var jag var, jag hade inte fått prata med dem och jag var rädd att de skulle få mig att försvinna på något sätt. Jag vet att den här typen av saker inte händer särskilt mycket i Sydamerika längre men den olagliga behandlingen som jag blev utsatt för har gjort mig rädd för att det fortfarande skulle kunna hända.

Jag har aldrig begått ett brott i hela mitt liv

Utöver anklagelserna om dataintrång har Ecuadors president Lenín Moreno anklagat svensken för att ha varit del av en ”spioncentral” i landet. I andra sammanhang har han dock sagt att han inte vet någonting om fallet – motsägelser som Bini anser visar att regeringen inte talar sanning.

– Jag har aldrig brutit mig in i något datasystem eller telefonsystem av något slag. Jag har aldrig begått ett brott i hela mitt liv, så jag är absolut oskyldig till alla anklagelserna, vidhåller han.

Ola Bini fick natten mot fredagen beskedet att han skulle släppas.
Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Även om Ola Bini är släppt ur häktet så är han inte frikänd och får inte lämna landet. Hur den fortsatta processen kommer att se ut är dock fortfarande oklart.

– Jag vet inte exakt vad som kommer att hända, mina advokater jobbar på det. Jag vill naturligtvis att den här undersökningen ska stoppas så snabbt som möjligt, säger han.

Ola Bini berättar om en hotfull atmosfär i fängelset

Bini har hunnit raka av sig skägget och fixat frisyren sedan han kom ut genom plåtdörren innanför vilken han har spenderat 70 dagar i ovisshet. Han berättar att det enligt myndighetsrepresentanter funnits ”trovärdiga hot på Facebook” mot hans fysiska säkerhet där inne.

– Jag mottog aldrig personligen några direkta hot, utan det var mer att det var en hotfull atmosfär i fängelset. Det fanns också oro för att vakter, polis eller fångar skulle plantera någonting i min cell, som skulle orsaka att jag skulle bli fängslad för att ha en telefon eller tobak eller något i den stilen i min fängelsecell.

De ropade ”Wikileaks”, de ropade ”Julian”

Bini hävdar att en person dör i fängelset var tredje vecka och berättar att det dagtid fanns åtta vakter och nattetid totalt fem vakter, för upp till 2400 fångar. Så snarare än att lita på att de skulle upprätthålla säkerheten, har han förlitat sig på medfångarna i hans eget cellblock, som tog hand om och skyddade honom. Av säkerhetsskäl lämnade Bini aldrig sin cell bortsett från när han behövde hämta mat, vilket ofta innebar verbala påhopp.

– Ibland så ropade de efter mig, ”ruso” som är ”rysk”, de ropade ”Wikileaks”, de ropade ”Julian”, ”gringo” naturligtvis, och de var väldigt hotfulla. Tre gånger, tror jag det har varit, så har det varit gäng med knivar som försökte bryta sig in i vårt cellblock och då har jag och några andra stått och försökt försvara dörren mot den här typen av gäng.

Julian Assange i en transportbil på väg från domstolen i London till häktet.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Binis vänskap till Julian Assange har ofta upprepats i samband med anklagelserna mot honom, men Bini upprepar återigen att han inte har någon relation till Wikileaks och aldrig har arbetat varken för organisationen eller vännen, som greps i London kort innan Bini själv greps i Ecuador. Hans största rädsla nu är att den fortsatta rättsprocessen mot honom inte ska gå rättvist till.

– Jag är väldigt rädd över fortsättningen för jag känner att jag är förföljd av regeringen och att det här är politiskt motiverad förföljelse.

Främst är han orolig över att de kan komma att fabricera bevis emot honom.

– Ecuadors regering förlorar anseende om de har gått igenom den här processen med mig utan att hitta någonting. Så jag är jätterädd för att de kommer att plantera någonting, att de kommer att försöka bevisa någon koppling eller en akt som jag inte har begått. Hade jag kunnat lita på att den politiska sidan och den juridiska sidan faktiskt är oberoende av varandra så hade jag varit mycket mer bekväm, för då hade jag kunnat veta att jag kommer att få rättvisa.

Här släpps den svenske programmeraren Ola Bini fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.