Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ola Bini om rättegången i Ecuador

Programmeraren misstänkts för dataintrång i telekombolag.
Två och ett halvt år efter gripandet inleds i veckan rättegången mot svenske programmeran Ola Bini, 39.
Foto: Ola Bini / Ola Bini
Han anklagas för att ha hackat det statliga telekombolaget CNT.
Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I en intervju med Expressen berättar han att han är inställd på att dömas, men säger att han är oskyldig.
Foto: Ola Bini / Ola Bini

Två och ett halvt år har gått sedan gripandet på flygplatsen i Quito, och på torsdag skulle den svenske programmeraren Ola Bini, 39, ställas inför rätta i Ecuador. 

Han har jobbat dygnet runt med ett team av advokater för att förbereda sitt försvar men fruktar att det är förgäves.

– Jag känner mig nervös. Jag är inställd på att de kommer döma mig trots att jag är oskyldig, säger han till Expressen. 

Efter att artikeln publicerades kom beskedet att rättegången ställs in och skjuts på framtiden. 

Det var bara ett par dygn kvar tills Ola Bini skulle ha ställts inför en tribunal i Ecuadors huvudstad Quito, där han står anklagad för att hacka det statliga telekombolaget CNT. 

En anklagelse som den ecuadorianske inrikesministern efter gripandet 2019 kryddade med att Bini skulle ha fått hjälp av två ryska hackare och att syftet var att destabilisera regeringen. 

– De anklagelserna har alltid varit politiska och finns inte med i den juridiska processen överhuvudtaget, säger Ola Bini och fortsätter:

– I den juridiska processen påstår de att jag 2015 gjort dataintrång mot en dator som ägs av CNT. 

Ola Bini: ”Det här är ett politiskt fall”

Ola Bini menar att det inte finns bevis för anklagelserna mot honom, och hävdar att han är oskyldig, men är ändå orolig för att han ska dömas.

– Det har inte varit något dataintrång eller någon access överhuvudtaget. Jag har aldrig brutit mig in i system, jag har aldrig varit intresserad av att bryta mig in i system. 

– Trots att jag är oskyldig, trots att jag inte har gjort något, är det här ett politiskt fall och vi förväntar oss att vi kommer bli tvungna att överklaga för att få rättvisa. Det är mentalt tungt. 

Rättegången ställs in

Efter att intervjun med Ola Bini publicerats av Expressen under tisdagskvällen kommer beskedet att ecuadorianska myndigheter har ställt in rättegången. 

– Ola Binis rättegång ställs in och skjuts på framtiden - med bara 48 timmars varsel. Olas mardröm tar aldrig slut, kommenterar hans svenska advokat, Thomas Bodström, beskedet. 

Innan beskedet om den inställda rättegången kom pågick förberedelser för att kunna övertyga de tre domarna, som enligt Ola Bini saknar teknisk kompetens och tekniska rådgivare trots målets tekniska natur. 

Han har ett team med ”sex, sju advokater” samt rådgivare både i Ecuador och internationellt.

– Vi sitter typ 24 timmar om dygnet och förbereder med advokaterna och gör intervjuer med olika medier samtidigt, säger han.

Satt i fängelse i 68 dagar

Ola Bini blev omskriven världen över när han greps i Quito 2019.

– Att bli utkastad i strålkastarljuset på det här sättet har varit väldigt konstigt. Samtidigt har jag uppskattat väldigt mycket att folk från hela världen har kommit ut och gett mig sitt stöd, säger Ola Bini. 

Några dagar efter gripandet fick Ola Bini tillbringa i en häktescell. Sedan flyttades han till ökända fängelset El Inca i Quito, där han sov på kartonger som lades ut på betonggolvet, och kom att tillbringa 68 dagar. 

Ola Bini i samband med förhandlingar i rättsalen i Ecuador.
Foto: Privat

Fängelset inhyser allt från grova våldsbrottslingar till småkriminella. Ola Bini fick sitta på en avdelning med män som inte betalat underhåll till sina familjer eller hade begått upprepade trafikbrott, men fångarna blandades i gemensamma utrymmen och våldet var ständigt närvarande. 

– Jag såg det inte själv, men i fängelset blev en person mördad varje vecka i genomsnitt. Jag såg ett antal övergrepp och våldsamheter och samtidigt såg jag också många övergrepp från vakterna gentemot de fängslade. 

Knivbeväpnade fångar försökte bryta sig in

Han nämner ett exempel då han och medfångarna på avdelningen svävade i fara då en grupp från en annan avdelning bestämde sig för att försöka sig på en stöldräd hos dem. 

– De försökte bryta sig in för att stjäla tillgångar. Både jag och andra fick stoppa dem genom att hålla igen dörren och hålla de här personerna, ett antal av dem var knivbeväpnade, borta. Vi var tvungna att trycka ut dem innan de kunde attackera på allvar.

Ola Bini lever i väntan på rättegång ett liv som innebär att han kan gå till jobbet, träna och ha vardagsrutiner. 

Men när han går ut från lägenheten blir han påmind. 

– Det är poliser och säkerhetstjänst som förföljer mig hela tiden. De är civilklädda men använder en typ av bilar som har mörka rutor och saknar registreringsskyltar som är kända för att användas av säkerhetstjänsten. Min grupp av personer har bestämt att jag måste ha livvaktsskydd för att skydda mig från regeringen. 

Trodde det var kopplat till Julian Assange

När Ola Bini greps trodde han först att det kunde finnas något slags samband med att Ecuador hade hävt sitt beskydd av Julian Assange samma morgon. 

– Jag tänkte att jag hade besökt Julian. Och hur konstigt det än kunde tänkas, och trots att det inte hade att göra med något brott eftersom jag inte begått något, tänkte jag att det var enda anledningen till att det här skulle kunna hända samma dag. 

Hur ser din koppling till Julian Assange ut? 

– Jag har besökt honom sedan 2013. Vi blev vänner och hänger som vänner gör. Det finns inte mer i det än så. Det finns många som försöker påstå att jag är medlem i Wikileaks eller att jag samarbetat med dem i något brottsligt, men det finns ingen sådan historia. 

Hur tycker du UD har agerat i ditt fall? 

– Det är svårt att säga för de har inte berättat vad de gör. De påstår att de gör saker men vi har inte sett något av det. De säger att de inte kan berätta vad de gör, säger Ola Bini.  

Utrikesdepartementet skriver att fallet vid flera tillfällen har lyfts med företrädare från Ecuador. 

”Svenska ambassaden i Bogota följer ärendet nära och står i kontakt med lokala myndigheter och mannen. Vi ger mannen konsulärt stöd. Personal från ambassaden besökte honom vid flera tillfällen under tiden han var frihetsberövad. Personal från ambassaden har även träffat honom vid flera tillfällen därefter och närvarat vid flertalet domstolsförhandlingar”, skriver UD:s presstjänst. 

”Sveriges hållning kring fallet är känd och har tagits upp med ecuadorianska företrädare vid ett flertal tillfällen. Vikten av att rättsstatliga principer respekteras och klargöranden om den fortsatta rättsprocessen är två viktiga frågor som lyfts. Vi har även understrukit att vi har ett tydligt konsulärt uppdrag för vår medborgare”. 

Att rättegången nu har skjutits på framtiden kallar Thomas Bodström för ”oacceptabelt”. 

– Nu kastas han tillbaka in i ovisshet och väntan, trots att han redan väntat i 2,5 år på att få ett avslut. Inte ens nu får han alltså klarhet och alla hans tillgångar i Ecuador fortsätter också att vara frysta. Det här är fullständigt oacceptabelt både ur ett juridiskt och människorättsligt perspektiv, säger Thomas Bodström. 

Ola Bini om gripandet: ”Jag var rädd”

Svensken greps på flygplatsen i Ecuador för två och ett halvt år sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.