Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ola Bini – allt du behöver veta om gripne svensken

Ola Bini anklagas av landets inrikesminister för att ingå i en komplott som vill underminera landets regering. Foto: PRIVAT
Ola Bini utvandrade för nio år sedan till USA och har de senaste fem åren bott i Ecuador. Foto: PRIVAT
Wikileaks grundare Julian Assange greps under torsdagen av brittisk polis på Ecuadors ambassad. Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN

Strax efter gripandet av Julian Assange greps även den svenske programmeraren Ola Bini, på en flygplats i Ecuador.

Han anklagas av landets inrikesminister för att ingå i en komplott som vill underminera landets regering. 

Här är allt du behöver veta om den gripne svensken som kallar sig för ”akademiskt misslyckad” och som besökt Assange 12 gånger.

1. Anklagelserna mot Ola Bini

Natten mot fredagen den 12 april svensk tid greps Ola Bini på en flygplats i Ecuador när han var på väg mot Japan.  Ecuadors inrikesminister María Paula Romo anklagar honom för att försöka störta landets regering. 

Enligt inrikesministern har han rest till Ecuadors ambassad i London flera gånger för att hälsa på Julian Assange. Mellan 2015 och 2019 ska han ha besökt Wikileaksgrundaren 12 gånger enligt ecuadorianska medier. 

Besöken hos Assange på ambassaden i London ska ha skett enligt följande:

1 besök 2015

5 besök 2016

2 besök 2017

3 besök 2018

1 besök 2019

Ecuador hävdar även att Ola Bini fyra gånger ska ha rest till exakt samma platser som Ecuadors tidigare utrikesminister Ricardo Patiño. 

Ola Ernberg, Sveriges konsul i Ecuador, uppger enligt TV4 att Bini är fortsatt frihetsberövad och att polisen ska ha gått igenom hans dator. 

UD bekräftade på lördagen att en svensk medborgare är frihetsberövad i Ecuador.  

2. ”Akademiskt misslyckad” och vegetarian

Ola Bini är född 1982 och är uppvuxen i Västsverige. På sin blogg beskriver han sig själv som ”akademiskt misslyckad” eftersom han inte har gått klart gymnasiet.

Han kallar sig för både amatörmusiker och kampsportsentusiast och skriver på bloggen att han tränar Bujinkan Budo Taijutsu, en form av japansk stridskonst.

Bini är även vegetarian och äter inte fisk eller kött, men däremot ägg och mjölkprodukter. 

I vuxen ålder flyttade han till Stockholm och sen vidare till USA.  De senaste fem åren har han bott i Ecuador.

Ola Bini var under åtta år gift med Malin Sandell. Hon säger till nyhetsbyrån AP att han aldrig varit engagerad i Wikileaks, såvitt hon vet.

– Vi var tillsammans under tio år och var gifta i åtta. Han definierade aldrig sig själv som hackare. Han är programmerare, säger hon.

3. Bini är högt aktad i sin bransch

Ola Bini är programmerare och systemutvecklare med inriktning på privat säkerhet och kryptering.

På sin blogg skriver han att han jobbar vid Centro de Autonomía Digital i Ecuador och att han tidigare jobbat för ThoughtWorks, en amerikansk organisation som varit engagerade i fallen Julian Assange, Edward Snowden och Aaron Swartz.   

Kolleger vittnar om att Ola Bini har högt anseende inom programmeringskretsar och vänner beskriver honom som ”intelligent”, ”mjuk” och ”nördig”. Flera är förvånade över hans inblandning.

– Anklagelserna som riktas mot honom från Ecuadors håll låter väldigt osannolika. Det låter inte som Ola. Han är en programmerare som har ett stort patos för det han tror på, men han sitter ju och programmerar. Inget annat, säger en av Binis tidigare kolleger till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.