Oktoberfest – därför dricker man öl i september

Nu startar Oktoberfest. Läs mer om du vill veta varför kvinnan på bild troligen har rosetten bak.
Foto: MARC MUELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
10 000 sittplatser står klara för årets ölfest.
Foto: PHILIPP GUELLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det tar två månader att förbereda staden för festen.
Foto: LUKAS BARTH-TUTTAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Full fart på musiken i München.
Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Glasen är av tradition på 1 liter.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP

Det finns en förklaring till allt.

Som varför oktoberfest firas i september.

Oktoberfest räknas som världens största folkfest. Sex bryggerier ser till att drygt 6 miljoner besökare får i sig knappt 7 miljoner liter öl under 16 dagar. Men det finns mer att göra. Här finns attraktioner som på ett nöjesfält.

Var är Oktoberfest 2019?

Oktoberfest arrangeras på festområdet Theresenwiese  i München, med sittplats åt 10 000 besökare. Festivalområdet är 31 hektar stort, eller stort som 45 fotbollsplaner.

Kringlor, öl och lederhosen. Så ska Oktoberfest firas.
Foto: Shutterstock

När är Oktoberfest 2019?

Oktoberfest startar 21 september och varar till 6 oktober. Tälten öppnar klockan 09.00 och serveringen av alkoholfria drycker från 10.00. 

När krögaren ropar ”Ozapft is!” vid lunch börjar ölserveringen.

Banden slutar spela klockan 22.30 och tälten stänger en timme senare, 23.30. (Det finns undantag).

En liter öl kostar 11,40–15,90 på Oktoberfest. Priserna bestäms i förväg. Det motsvarar  120–170 kronor.

Oktoberfest outfit – vilka kläder gäller?

Rätt outfit för Oktoberfest är lederhosen för män och dirndl för kvinnor. 

Lederhosen är gjorda vanligen av gris- eller hjortläder och är antingen shortsliknande eller knälånga och bärs främst i södra Tyskland, Schweiz och Österrike.

Dirndl är en outfit med kjol eller klänning, en vit blus och förkläde. Den tillverkas oftast i bomull, lin eller siden och är baserad på traditionella kläder från Sydtyskland och Österrike. Namnet dirndl betyder ”flicka” på en lokal sydtysk dialekt. 

Till dirndl kommer även en rosett som bärarna knyter för att markera om de är i ett förhållande eller inte.

Rosetten till vänster säger att bäraren är singel, vilket inte betyder att det är fritt fram att flörta. Till höger att bäraren är i en relation.

Är rosetten mitt på, fram, betydde det tidigare oskuld. Numera signalerar det ”jag vill inte berätta. Rosett bak betyder att bäraren antingen arbetar, är änka eller ett barn.


En maßkrug innehåller 1 liter öl.

Finns det en speciell ölsejdel?

Ölen på Oktoberfest serveras i Maßkrug eller Maß (Mass). Glaset har fått sitt namn från hur mycket den rymmer. En Maßkanne är ett äldre tyskt måttsystem som är lite drygt 1 liter.  

Sejdeln tillverkades tidigare i stengods men efter år 1900 började den tillverkas i glas. Det var inte ovanligt att keramiksejdlarna hade ett metallock.

Varför firas Oktoberfest i september?

Vi får gå tillbaka till 1810 för att förstå varför festen startar i september. För just detta år, den 12 oktober, gifte sig den bayerske tronföljaren Ludvigs med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Fem dagars festande senare firades brudparet med en offentlig hästkapplöpning på en plats som fick namnet Theresienwiese, efter prinsessan Therese. Platsen fick namnet ”die Wiesn” i folkmun och heter så än i dag.

Första karusellerna kom till Oktoberfest 1818, men det var först 1880 som man började servera öl. Första öltältet sattes upp 1896.

Under årens lopp har Oktoberfest förlängts från fem dagar till nuvarande cirka 16 dagar. Och Oktoberfest avslutas oftast första söndagen i oktober. 

För att dra nytta av sensommarens fina dagar så har starten av oktoberfest tidigarelagts, så att den nu startar i september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.