Oksana, 18, begravd efter gruppvåldtäkten

Publicerad

I dag begravdes den 18-åriga ukrainskan Oksana Makar. Hundratals sörjande var på plats.

För tre veckor sedan utsattes Oksana Makar för en brutal gruppvåldtäkt. I torsdags avled hon i sviterna efter övergreppet.

Oksana Makar attackerades av tre män i staden Mykolayiv i södra Ukraina den 8 mars. De våldtog och försökte strypa 18-åringen – sedan satte de eld på henne.

Hon fördes till sjukhus med 55-procentiga brännskador och stora skador på lungorna. Läkarna amputerade hennes fötter, en arm och ett ben i ett försök att rädda hennes liv.

På torsdagen avled Oksana Makar på sjukhuset. Enligt läkarna stannade hjärtat på grund av blödningar i lungorna och de lyckades inte återuppliva henne.

18-åriga Oksana Makar.
Tre misstänkta

På lördagen begravdes Oksana Makar i Shevchenkovo ​​utanför staden Mykolayiv. Hundratals människor stod runt den vita kistan och grät.

Oksana Makar hann berätta för polisen om vilka som hade utsatt henne för den brutala gruppvåldtäkten. Tre män greps efter dådet, men två av dem, båda söner till före detta statliga tjänstemän, släpptes utan att anklagas för något. Men efter stora protester i landet greps de på nytt. Två av dem anklagas nu för gruppvåldtäkt och en tredje för våldtäkt och försök till mord.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag