Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökning av radioaktiva partiklar i Östersjön

Så här kan Europa påverkas av klimatförändringarna
Arkivbild. Sensorer som mäter strålning har upptäckt ökade mängder av radioaktiva partiklar i Östersjön.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Sensorer som mäter strålning har upptäckt ökade mängder av radioaktiva partiklar i Östersjön, rapporterar Reuters

Mängden är ofarlig men ökningen oroar.

Sensorerna är placerade i Stockholm och den senaste veckan har en av stationerna mätt ovanligt höga nivåer av radioaktiva partiklar i luften. Partiklarna kan färdas långa sträckor av vinden och nu menar den världsomspännande organisationen The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organizatio, CTBTO, som sköter sensorerna att de troligen kommer från en plats nära Östersjön, rapporterar Reuters.

Nivåerna är inte farliga men ökningen oroar. Enligt CTBTO är det förhöjda nivåer av ämnena cesium-134, cesium-137 och rutenium-103. 

Partiklarna har enligt organisationen skapats av nukleär fission, en process inom kärnfysiken där man klyver atomkärnor för att skapa energi.

Det orangea området på kartan visar varifrån partiklarna kan ha färdats innan de upptäcktes av sensorn i Stockholm.Foto: CTBTO

Kan komma från bland annat Ryssland

Partiklarna kan ha färdats med vinden under 72 timmar innan de upptäcktes och organisationen har gjort en karta som visar inom vilket område ursprunget kan finnas.

I det markerade området ingår norra Danmark, södra Norge, södra Sverige, stora delar av Finland, de baltiska länderna och västra Ryssland.

En talesperson för organisationen i Wien säger:

”Det här är säkerligen produkter av nukleär fission, mest troligt från en civil källa. Vi kan identifiera regionen för källan men det är utanför CTBTO:s mandat att identifiera det exakta ursprunget”.

 

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM) 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.