Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökning av psykisk ohälsa bland unga

Hit kan du vända dig
Störst är ökningen bland unga tjejer.
Foto: COLOURBOX
I rapporten framgår det att symptom på psykisk ohälsa som till exempel stress, trötthet och sömnbesvär är vanligare i dag bland unga mellan 16 och 29 år än under jämförelseåret 2007.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Psykisk ohälsa bland unga ökar, visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Det här kan bli ett långt individuellt lidande och en stor samhällkostnad, säger Lena Nyberg, myndighetens generaldirektör.

I dag lämnas rapporten över till regeringen vilket Sveriges Radio var först med att skriva om.

– Det är en mycket oroande utveckling att den psykiska ohälsan bland unga ökar och att den har fortsatt att öka sedan 2007, säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Ökning hos tjejer

I rapporten framgår det att symptom på psykisk ohälsa som till exempel stress, trötthet och sömnbesvär är vanligare i dag bland unga mellan 16 och 29 år än under jämförelseåret 2007. Då hade 34 procent ofta problem med stress, jämfört med den nya undersökningen där siffran ligger på 49 procent.

Störst är ökningen bland unga tjejer vilket även har visats i tidigare studier. I den nya rapporten uppger 60 procent av tjejerna att de under 2018 ofta har haft problem med stress. En ökning med 18 procentenheter jämfört med 2007. Även bland killarna har stressen ökat, från 26 procent 2007 till 36 procent 2018.

– Vi kan se att utvecklingen är mer allvarlig bland unga flickor. Tjejer vittnar mycket om att de har mer prestationskrav och det som är intressant är att tjejer tycker att de har för lite fritid medan killar är nöjda med sin fritid, säger Lena Nyberg.

”Stor samhällskostnad”

Liknande resultat har även visats i tidigare studier.

Vi har försökt att göra en studie av alla de studier som finns och försökt genomlysa dem. Vi har inte hittat något underlag som riktigt går ner på djupet över vad det är som gör att vi har den här utvecklingen, säger Lena Nyberg.

Lena Nyberg säger att orsakerna behöver studeras ännu närmare.

– Det här är otroligt viktigt att möta. Dels för att vi har unga i dag som lider och kanske inte ens får den hjälp de behöver, men det är också viktigt för det här kan bli ett långt individuellt lidande och en stor samhällskostnad, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.