Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge
Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge

Ökning av extrema nätverk efter dåden

Publicerad

Internationella antiislamistiska extremnätverk växer enligt en ny rapport.

Anders Behring Breiviks inspirationskälla, den norska bloggaren Fjordman, pekas samtidigt ut som en av de mäktigaste antiislamisterna i världen.

- Fjordman är en del av ett större nätverk av personer och organisationer, säger journalisten Nick Lowles, expert på högerextrema grupper, till NTB.

När rättegången mot Anders Behring Breivik snart inleds kommer en rapport från den antirastiska organisationen Hope not Hate som visar att antiislamistiska nätverk ökar i inflytande.

Enligt The Guardian, som har tagit del av studien, så bildar grupperna nätverk över Europa och USA för att sprida sin antiislamistiska agenda. 190 olika grupper identifieras i rapporten.

Storbritannien pekas ut som ett av de länderna som har flest aktiva antimuslimska grupper med 22 och Norge ska ha sju.

"Dyker upp överallt"

Den norska bloggaren Peder Nøstvold Jensen, mer känd som Fjordman och en av Anders Behring Breiviks största inspirationskällor, pekas samtidigt ut som en av de tolv mest inflytelserika ideologerna i den antiislamistiska kulturen.

– Fjordman är en del av ett större nätverk av personer och organisationer, säger journalisten Nick Lowles, expert på högerextrema grupper, till den norska nyhetsbyrån NTB.

– På grund av internet organiserar de sig på ett annat sätt än tidigare. Fjordmans åsikter dyker upp överallt.

I det 1 500 sidor långa manifest som Breivik skickade ut före sitt terrordåd den 22 juli förra året citerade han Fjordman 118 gånger.

Rättegången mot Anders Behring Breivik inleds på måndag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag