Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökning av anmälda sexbrott kan inte förklaras genom på flyktingkrisen

Flyktingkrisen 2015 och det höga antalet nyanlända som följde kan inte länkas till det ökade antalet anmälda allvarliga sexualbrott.

Det fastslår Brottsförebyggande rådet, Brå, i en ny studie.

Däremot fann Brå att flyktingkrisen sammanfallit med ”den kraftiga ökningen av lindriga sexualbrott i den Nationella trygghetsundersökningen”.

Antalet anmälda sexualbrott har ökat i Sverige, men det kan inte förklaras av antalet personer som invandrat till Sverige under samma period, enligt Brå.

Den jämna ökningen av utrikes födda som flytt eller migrerat till Sverige sedan 2005 ”följer dock inte ökningskurvan för anmälda och rapporterade sexualbrott, som varierar mycket mer och ökar kraftigt i slutet av perioden”, skriver de i studien.

Brå slår fast att invandring till Sverige ”inte är någon huvudförklaring till den långsiktiga utvecklingen av anmälda och rapporterade sexualbrott sedan 2005”.

Däremot skriver Brå att flyktingkrisen 2015 sammanfallit med en ökning av lindriga sexualbrott. 

”En demografisk förändring som dock sammanfaller med den kraftiga ökningen av lindriga sexualbrott i NTU (Nationella trygghetsundersökningen) år 2015–2016 är den omfattande flyktingmottagningen 2015.”, skriver Brå i studien.

Benägenheten att anmäla sexualbrott har också ökat sedan 2005, skriver Brå, men tillägger att det fortfarande finns ett stort mörkertal.

Utdrag ut Brå:s rapport om "demografiska förändringar"

Brå har gjort tentativa analyser av demografiska förändringar bland grupper i befolkningen med en känd överrisk för registrerad brottslighet, såsom män, unga och utrikesfödda personer som invandrat till Sverige. Analyserna visar att en del av dessa grupper gradvis ökat sin andel av befolkningen under perioden. 

Denna jämna ökning följer dock inte ökningskurvan för anmälda och rapporterade sexualbrott, som varierar mycket mer och ökar kraftigt i slutet av perioden. Det tyder på att sådana demografiska förändringar inte är någon huvudförklaring till den långsiktiga utvecklingen av anmälda och rapporterade sexualbrott sedan 2005.

En demografisk förändring som dock sammanfaller med den kraftiga ökningen av lindriga sexualbrott i NTU år 2015–2016 är den omfattande flyktingmottagningen 2015. 

Med hänsyn till den offentliga debatten om sambandet mellan flyktingtillströmningen 2015 och ökningen av polisanmälda och rapporterade sexualbrott i NTU, har Brå gjort vissa övergripande analyser för att försöka pröva frågan. 

Det rör sig även här om tentativa analyser, som delvis bygger på osäkra skattningar. Med det sagt talar inte analyserna för att flyktingtillströmningen 2015 skulle kunna svara för annat än en liten del av ökningen i den rapporterade utsattheten i NTU 2016.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.