Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Pelle T NilssonFinansminister Magdalena Andersson. Foto: Pelle T Nilsson
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T NilssonFoto: Pelle T Nilsson
 Foto: Pelle T Nilsson

"Oklokt att spara sig till en procents överskott"

Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson räknar varje krona för att få den svenska ekonomin att gå ihop.

Nu ger hon raka besked om att det är "oklokt" att sikta på överskottsmålet och "självklart" att krona för krona som finansieringsmodell är historia, i en intervju med Svenska Dagbladet.

Svensk ekonomi står inför stora utmaningar.

Den rådande flyktingkrisen har fått Migrationsverket att skriva upp sina prognoser och det senaste beskedet gör gällande att ytterligare 73 miljarder kronor behövs de kommande två åren för att finanserna ska gå ihop.

Nu ger finansminister Magdalena Andersson raka besked i en stor intervju med Svenska Dagbladet.

Redan i år lånar staten tio miljarder som med vändande post skickas ut till kommunerna. I det rådande läget är det "självklart" att satsningar inte kan finansieras enligt den tidigare rosade krona för krona-metoden.

– För att möta den akuta krissituationen är det inte lämpligt att använda krona för krona-metoden, nej, säger Magdalena Andersson.

Det kommer att dröja längre än väntat innan budgeten når balans och statskassan går med plus. Det omtvistade överskottsmålet på en procent är inte prioriterat. Finansministern säger att "det vore en väldigt oklok politik att spara sig till en procents överskott i det här läget", skriver Svenska Dagbladet.

Jobbmål - "Svårare att nå"

Utsikterna för regeringens stora jobbsatsning - med mål att ha Sveriges lägsta arbetslöshet år 2020 - ser mörka ut efter den senaste tidens utveckling.

– Det kommer att bli svårare att nå. Så är det naturligtvis, säger Magdalena Andersson.

Finansdepartementet har belagt regeringens övriga departement med uppgiften att undersöka hur mycket som går att spara inom den egna verksamheten.

Ett uppmärksammat scenario som tagits fram är en avräkning på 60 procent av Sveriges internationella bistånd som i stället skulle gå till flyktingmottagandet.

– Regeringen har ännu inte fattat något beslut. Vi ska göra en samlad bedömning av hur mycket vi ska räkna av på biståndet, hur mycket vi kan spara på andra områden och hur mycket som är lämpligt att slå i genom i sämre offentliga finanser, säger Magdalena Andersson till Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag