Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Oklokt att spara sig till en procents överskott"

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T Nilsson

Finansminister Magdalena Andersson räknar varje krona för att få den svenska ekonomin att gå ihop.

Nu ger hon raka besked om att det är "oklokt" att sikta på överskottsmålet och "självklart" att krona för krona som finansieringsmodell är historia, i en intervju med Svenska Dagbladet.

Svensk ekonomi står inför stora utmaningar.

Den rådande flyktingkrisen har fått Migrationsverket att skriva upp sina prognoser och det senaste beskedet gör gällande att ytterligare 73 miljarder kronor behövs de kommande två åren för att finanserna ska gå ihop.

Nu ger finansminister Magdalena Andersson raka besked i en stor intervju med Svenska Dagbladet.

Redan i år lånar staten tio miljarder som med vändande post skickas ut till kommunerna. I det rådande läget är det "självklart" att satsningar inte kan finansieras enligt den tidigare rosade krona för krona-metoden.

– För att möta den akuta krissituationen är det inte lämpligt att använda krona för krona-metoden, nej, säger Magdalena Andersson.

Det kommer att dröja längre än väntat innan budgeten når balans och statskassan går med plus. Det omtvistade överskottsmålet på en procent är inte prioriterat. Finansministern säger att "det vore en väldigt oklok politik att spara sig till en procents överskott i det här läget", skriver Svenska Dagbladet.

Jobbmål - "Svårare att nå"

Utsikterna för regeringens stora jobbsatsning - med mål att ha Sveriges lägsta arbetslöshet år 2020 - ser mörka ut efter den senaste tidens utveckling.

– Det kommer att bli svårare att nå. Så är det naturligtvis, säger Magdalena Andersson.

Finansdepartementet har belagt regeringens övriga departement med uppgiften att undersöka hur mycket som går att spara inom den egna verksamheten.

Ett uppmärksammat scenario som tagits fram är en avräkning på 60 procent av Sveriges internationella bistånd som i stället skulle gå till flyktingmottagandet.

– Regeringen har ännu inte fattat något beslut. Vi ska göra en samlad bedömning av hur mycket vi ska räkna av på biståndet, hur mycket vi kan spara på andra områden och hur mycket som är lämpligt att slå i genom i sämre offentliga finanser, säger Magdalena Andersson till Svenska Dagbladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!