Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oklart om vaccinen stoppar spridningen

Anders Tegnell svarar på om det finns risk att vaccineringen inte skyddar mot smittspridningen. Klippet är från i tisdags efter presskonferensen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SMITTSKYDDSINSTITUTET
Foto: SVEN LINDWALL

Vaccinet kommer inte ensamt stoppa pandemin, är budskapet från Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten uppmanar den som nu får vaccin att fortsätta skydda sig – innan vi kan mäta effekten på smittspridningen.

– De som är vaccinerade kan inte räkna med att de är ofarliga för sin omgivning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har tidigare uppmärksammats för att uttala sig försiktigt om vaccinets effekter på pandemin. Generaldirektör Johan Carlson har flera gånger upprepat att storskalig vaccinering inte betyder att coronakrisen är över.

– Ett framtida vaccin kommer troligen att utgöra ett viktigt verktyg i bekämpningen av pandemin. Däremot är det inte det verktyg som slutgiltigt löser problemet. Ett vaccin kan inte ensamt stoppa pandemin, de viktiga förebyggande åtgärderna måste ligga kvar under överskådlig framtid, sa Carlson på en presskonferens i augusti.

Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar att man fortfarande inte vet om vaccinet skyddar mot smittspridning. I nuläget är det endast klarlagt att det skyddar mot sjukdom.

– De studier som har gjorts har inte varit designade för att mäta smittspridning runt vaccinerade, utan framför allt mäta om de blir allvarligt sjuka eller avlider i sjukdomen. Det är inte otänkbart att vi får en sådan effekt också, men det är inte helt säkert, och därför tycker vi att det är viktigt att kommunicera det. De som är vaccinerade kan inte helt och hållet räkna med att de är ofarliga för sin omgivning.

Kan man smitta andra som vaccinerad?

– Det vet vi inte, men det är inte omöjligt att det är så, åtminstone i en del fall. Därför gör man nu flera uppföljningar för att känna sig helt klara på det. Det har betydelse för vilka rekommendationer man ger, bland annat till vårdpersonal, säger Anders Tegnell till Expressen.

”Goda förutsättningar att släcka pandemin”

Matti Sällberg, vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet, anser att Folkhälsomyndighetens kommunikation är bra.

– Det är en försiktighetsprincip, och det är helt rätt. Om det är så att man vaccinerar och alla tror att det är ett hundraprocentigt skydd och börjar bete sig som vanligt igen, så kanske vi inte får stopp på pandemin. Först när vi vet exakt hur vaccinet kommer att påverka pandemins utveckling kan vi börja lätta på restriktionerna, och det kommer komma studier på det. 

När vet vi mer om vaccinets effekt på smittspridningen?

– När man har ett antal miljoner som är vaccinerade kommer man kunna se om de sprider smitta, säger Matti Sällberg.

Han är samtidigt positiv till att vi kommer se en effekt på pandemin.

– Tittar man på exempelvis de studier som (vaccintillverkaren) Moderna har gjort med apor så är de smittsamma en väldigt kort tid, och det talar för att det är samma sak för människor. Man får inga symtom, en väldigt mild infektion och väldigt lite virus. Effektiviteten på 95 procents skydd talar också för väldigt goda förutsättningar för att släcka ner pandemin.

Varnar för att avstå vaccin

Om en vaccinerad person träffar en coronasjuk person kan man alltså bli smittad, men man utsöndrar sannolikt mycket mindre virus, förklarar Matti Sällberg. 

– Det innebär att du är mycket mindre smittsam. Ditt immunförsvar slår ut viruset väldigt fort, så du hinner aldrig bli sjuk, och det blir så pass lite virus att det blir ofarligt.

Men om vaccinet inte har effekt på smittspridningen kommer personer som inte kan eller vill vaccinera sig vara särskilt utsatta, enligt Annika Linde, virolog och tidigare statsepidemiolog. Hon hoppas därför att alla som erbjuds vaccin tar chansen.

– Om vaccinet hjälper mot sjukdom men inte mot smittspridning betyder det att alla som avstår vaccinering är riktigt illa ute. Om smittan inte försvinner helt och hållet riskerar de som avstår att bli svårt sjuka, när man så småningom släpper på restriktionerna. För att få en masseffekt av vaccinet är det därför oerhört viktigt att alla låter vaccinera sig, säger hon.

Svenska vaccinplanens fyra faser – den tillhör du

Allt du behöver veta inför din vaccinering.

Lena Hallengrens svar om Sveriges vaccineringsplan

Se hela intervjun med socialminister Lena Hallengren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.