Regimkritikern Oswaldo Payá dödades i en bilolycka. I bilen fanns också KDU-ordföranden Aron Modig som skadades lindrigt.
Regimkritikern Oswaldo Payá dödades i en bilolycka. I bilen fanns också KDU-ordföranden Aron Modig som skadades lindrigt.

Oklart när Kuba släpper Modig

Publicerad

STOCKHOLM. Ännu vet ingen när KDU-ordföranden Aron Modig får lämna Kuba. Polisen vill ha honom tillgänglig för utredningen av bilkraschen som dödade regimkritikern Oswaldo Payá. Myndigheterna förklarar nu händelsen med fortkörning.

I olyckan utanför staden Bayamo i söndags omkom även Payás oppositionskollega Harold Cepero.

Aron Modig.Foto: Ulf Palm / Scanpix
Svensk ambassadpersonal besökte på torsdagen Modig, som flyttats till Havanna.

– Man kan inte uppge när han får resa hem, sade Catarina Axelsson på utrikesdepartementets presstjänst på fredagen.

Inte heller Kalle Bäck, generalsekreterare i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), vet när Modig kan återvända.

Payás familj vill ha förklaring

En spansk ungdomspolitiker, Angel Carromero, körde bilen som kraschade in i ett träd. Kubas inrikesdepartement beskyllde enligt AFP honom på fredagen för kraschen: "Bristande kontroll av fordonet, fortkörning och det felaktiga beslutet att tvärbromsa på halt underlag var orsakerna till den tragiska olyckan."

Payás familj å sin sida hävdar att bilen prejades av vägen.

Payás rörelse MCL kräver en öppen och opartisk utredning. Payás familj vill också tala med Aron Modig, som satt med i bilen, och Carromero om vad som hände.

– Jag kan inte acceptera en sådan ytlig förklaring, säger Payás änka Ofelia Acevedo om den officiella olycksbilden.

Spanien har bett att Carromero får resa hem snarast möjligt, men även spanjoren hålls kvar tills vidare som vittne i utredningen.

Aron Modig skadades lindrig i kraschen.

Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag