Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oklarheter kring spritt
Astrid Lindgren-citat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Citatet tillskrivs författaren Astrid Lindgren, men experter är tveksamma till om hon verkligen uttryckt det.

En bild på Astrid Lindgren och ett citat – som sägs vara hennes – har spridits flitigt i sociala medier. Men mycket pekar på att det inte är Astrid som har sagt det, enligt flera experter som Expressen talat med.

De senaste dagarna har en bild på Astrid Lindgren med citatet "När människor med makt, slutar att lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom" fått stor spridning i sociala medier.

Citatbilden har delats av personer som en slags kritik mot hur Sveriges regering har skött flyktingfrågan.

Googlar man på citatet så får man endast upp sökresultat från de senaste dagarna – vilket är något som har fått många att ifrågasätta om det verkligen är Astrid som har sagt det.

Finns tveksamheter

Det går dock inte att helt säkert fastslå att hon inte har yttrat meningen men det finns en stor tveksamhet.

– Astrid Lindgren var inblandad i en lång skattedebatt (i) 1976 och om hon någon gång har sagt det här, så kan det vara från den debatten. Men vi har plöjt igenom artiklarna från 1976 och vi kan inte hitta just det här citatet, säger Cilla Nergårdh, pressansvarig på företaget Saltkråkan AB, som förvaltar Astrid Lindgrens författarskap.

Skattedebatten som Cilla Nergårdh syftar till är den så kallade "Pomperipossa i Monismanien"-debatten där Astrid publicerade en satirisk saga i form av en debattartikel i Expressen den 10 mars 1976.

Där kritiserade hon den höga marginalskatten i landet vilket också tros vara en av orsakerna till att Socialdemokraterna förlorade i riksdagsvalet samma år.

"Inget ordagrant citat"

Även Peter Axelsson, kommunikationsstrateg på Kungliga biblioteket i Stockholm, säger att det inte går att bekräfta att det är ett Astrid-citat.

– Därmed är det inte sagt att det inte är det, men det är inget ordagrant citat i sådana fall, säger Peter.

Cilla Nergårdh, på Saltkråkan AB, berättar att de har fått reaktioner på bilden som har spridits.

– Vi har fått mycket reaktioner på citatet och många frågade om hon verkligen hade sagt så och om vi kunde presentera några källor. Några har reagerat på att det var så konstig kommatering och att det inte var likt Astrid Lindgrens sätt att skriva.

Författare ifrågasätter

Just kommateringen i citatet är något som också författaren Margareta Strömstedt – mångårig vän till Astrid, som också har skrivit flera böcker om henne – ifrågasätter:

– Hon uttryckte sig ofta lite lättare och mera klurigt än det där, men innehållsmässigt så strider inte emot vad hon brukar säga, säger Margareta och fortsätter:

– Men jag tycker att kommateringen är lite konstig. Jag känner inte igen citatet ordagrant, nej.

Vilket sammanhang

För Saltkråkan AB är det viktigt hur och i vilka sammanhang Astrid Lindgrens citat används.

– Just detta citat verkar användas i sammanhang som inte har någonting att göra med Astrid Lindgrens verk eller värderingar och det är inte så citaträtten ska användas, säger Cilla Nergårdh, pressansvarig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.