Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökat väljarflöde mellan de största partierna

Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

I SvD/Sifos första väljarbarometer efter valet framgår att det finns ett ökat väljarflöde mellan de tre stora partierna. 

Men förändringarna sedan valet är små – och ett nyval skulle inte underlätta regeringsbildningen. 

– Varken talmansval och talmansrundor tycks ha påverkat väljarna i någon nämnvärd utsträckning, säger Toivo Sjörén opinionschef på Sifo, till SvD. 

Sverige har ännu ingen ny regering, sex veckor efter valet. Stefan Löfven (S) har just nu i uppdrag att sondera terrängen för att kunna bilda en ny regering – men än finns ingen klar bild över hur det ska gå till. 

SvD/Sifo publicerar nu en opinionsundersökning, som visar att förändringarna är små sedan valet. Det framkommer inga statistiskt säkerställda förändringar jämfört med valresultatet.

Men tidningen skriver att det inte betyder att väljarkåren har stått still. I stället syns i undersökningen hur väljarstödet mellan de tre största partierna, M, S och SD, har ökat. Då partierna både vinner och tappar följare, tar effekterna delvis ut varandra, skriver SvD. 

Socialdemokraterna fick 28,3 procent i valet, och får i undersökningen 29,4. Moderaterna har minskat från 19,8 till 18,8 och Sverigedemokraterna har ökat från 17,5 till 18,6. Men samtliga förändringar ligger dock inom felmarginalen. 

– Varken talmansval och talmansrundor tycks ha påverkat väljarna i någon nämnvärd utsträckning. Det råder onekligen ett avvaktande läge i svensk politik där politiska sakfrågor får stå tillbaka för frågan om regeringsbildningen, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till SvD. 

Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?

SvD/Sifos väljarbarometer: 

 

Socialdemokraterna: 29,4 (28,3)

Vänsterpartiet: 7,9 (8,0)

Miljöpartiet: 4,1 (4,4)

Moderaterna: 18,8 (19,8)

Centerpartiet: 9,1 (8,6)

Liberalerna: 4,9 (5,5)

Kristdemokraterna: 6,0 (6,3)

Sverigedemokraterna: 18,6 (17,5)

KD behåller sitt stöd – ovanligt 

Han säger också till tidningen att väljarrörelsen indikerar att mycket står på spel för de tre största partierna, beroende på hur regeringsbildningen faller ut. 

I undersökningen så får de tre rödgröna partierna 41,4 procent av väljarna, och är 2,6 procentenheter större än alliansen, som får 38,8 procent. Ett extraval skulle därför inte förändra förhållandena i riksdagen, skriver SvD. 

Det parti som står ut i mätningen är Kristdemokraterna, som får 6 procent och verkar behålla det stöd de fick under valrörelsen. 

– Vid tidigare val har vi sett att moderatväljare som stödröstat på Kristdemokraterna har gått tillbaka till Moderaterna efter valet. Det ser vi inte nu. Kristdemokraternas uppgång verkar ha varit av egen kraft, säger Toivo Sjörén till SvD.  

Även SVT/Novus väljarbarometer för oktober visar att resultatet skulle bli ungefär det samma som i valet. 

– Det är väldigt små förändringar. Det finns vissa förändringar, Sverigedemokraterna går upp lite, men i grunden är allt inom felmarginalen. I praktiken är situationen nu samma som på valdagen, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SVT:s Aktuellt. 

I SVT/Novus mätning får det rödgröna blocket 41,1 procent och ökar 0,4 procentenheter sedan valet. Alliansen får 38,7 och minskar med 1,5. SD går upp 1,3 procentenheter till 18,8 procent. 

 

Så gjordes SvD:s undersökning

Sifo genomförde på uppdrag av SvD 8 583 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Intervjuerna genomfördes 8–18 oktober 2018 via telefon och webbpanel.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.