Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökat tryck på Löfven att köra över MP om Arlanda

Aida Hadzialic (S) kräver att regeringen kommer till beslut om utbyggnaden av Arlanda.
PLANERING PÅGÅR. Arbetet med att utveckla Arlanda och expandera flygplatsen med en fjärde landningsbana har pågått i flera år.Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
EFTERLYSER HANDLING. ”Ur ett miljöperspektiv är det mycket bättre om Stockholm har en ordentlig flygplats som håller en hög internationell nivå än att ha fyra mindre”, säger Aida Hadzialic, S-topp i region Stockholm.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
HUVUDVÄRK. Statsminister Stefan Löfven (S) och hans partikamrater vill bygga ut Arlanda, men koalitionspartnern MP gör motstånd.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Frågan om att bygga ut Arlanda med en ny landningsbana har skapat en infekterad konflikt i regeringen, och S och MP har inte lyckats enas om hur frågan ska lösas. 

Men enligt en Sifo-undersökning som Expressen låtit göra är det en klar övervikt för de som vill bygga ut flygplatsen. Och nu kräver S-toppen i region Stockholm, Aida Hadzialic, att regeringen kommer till beslut.

– Vi måste lösa ut det här och göra det som krävs för att komma fram i frågan, säger hon. 

Arbetet med att utveckla Arlanda och expandera flygplatsen med en fjärde landningsbana har pågått i flera år. Socialdemokraterna har själva varit starkt pådrivande och i princip redan lovat näringslivet att man ska ro det hela i hamn.

Men frågan om flyget har blivit politiskt allt mer laddad, och Miljöpartiet har vägrat gå med på planerna, som nu av allt att döma skjuts på framtiden.

Starkt stöd för utbyggnad

Men enligt en ny Sifo-undersökning som Expressen låtit göra är det en stor övervikt för de som vill bygga ut flygplatsen: 44 procent svarar att det är rätt att bygga ut, medan 15 procent svarar att det är fel. Hela 40 procent uppger samtidigt att de inte vet.

– Det är bara bland MP-väljarna som det är en klar majoritet som är emot utbyggnaden, konstaterar Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. 

Skillnaden är också stor mellan kvinnor och män. Bland männen uppger hela 61 procent att de är för en utbyggnad av flygplatsen, medan stödet endast är 27 procent bland kvinnor.

Expressen/Sifo om Arlanda

Fråga: Är det rätt eller fel att bygga ut Arlanda flygplats?

Rätt: 44 %

Fel: 15 %

Vet ej: 40 %

 

Uppdelat på kön:

 Män

Rätt: 61 %

Fel: 13 %

Vet ej: 26 %

 Kvinnor

Rätt: 27 %

Fel: 18 %

Vet ej: 55 %

 

Mest positiva / negativa utifrån partisympatier:

 Liberalerna

Rätt: 64 %

Fel: 8 %

Vet ej: 27 %

 Miljöpartiet:

Rätt: 5 %

Fel: 56 %

Vet ej: 39 %

 

Boende i Stockholmsområdet:

Rätt: 57 %

Fel: 17 %

Vet ej: 26 %

I ett försök att lösa ut frågan har infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) lockat miljöpartisterna med en förtida avveckling av Bromma flygplats – bara den nya landningsbanan på Arlanda kan bli verklighet.

Men utspelet skapade bara irritation inom MP, som menar att Bromma kan stängas även utan en jätteinvestering i Arlanda. Dessutom hävdar MP att S lovar saker som det saknas stöd för i riksdagen, eftersom de borgerliga och SD är emot en stängning av Bromma.

S-toppen: ”Beklagligt”

Frågan är därmed fortsatt helt låst i regeringen, och mycket pekar på att den skjuts på framtiden, över valet 2022.

S-profilen Aida Hadzialic, som är oppositionsråd i region Stockholm, menar att situationen är ”beklaglig”.

– Jag ser det som angeläget att man kommer fram i den här frågan så snart som möjligt. Jag vet att socialdemokraterna i regeringen arbetar för det, för man inser att Arlanda är en viktig del av Sveriges och Stockholms konkurrenskraft, säger Aida Hadzialic. 

Hon kopplar Arlandafrågan till möjligheten att attrahera och behålla huvudkontor i Stockholm, men hävdar också att det är bättre för miljön att samla allt flyg i Stockholmsregionen på en stor flygplats.

– Ur ett miljöperspektiv är det mycket bättre om Stockholm har en ordentlig flygplats som håller en hög internationell nivå än att ha fyra mindre.

Vad innebär det för Stockholmsregionen att regeringen dröjer med besked?

– Vi måste lösa ut det här, och göra det som krävs för att komma fram i frågan. Varje parti måste resonera om hur man når en klok kompromiss, säger Aida Hadzialic.

MP: ”Helt orimligt”

Men Miljöpartiet kommer inte att acceptera att Arlanda byggs ut med en ny landningsbana, om man ska tro riksdagsledamoten och partiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt.

Lorentz Tovatt (MP).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi befinner oss i en klimatkris och då kan man inte ta beslut som innebär att man fördubblar Sverige största flygplats. Det är helt orimligt utifrån ett klimatperspektiv. Och redan i dag kan man stänga Bromma utan att bygga ut Arlanda, säger han.

Har MP stoppat planerna för Arlanda?

– Jag kommer inte gå in på hur vi diskuterar inom regeringen, jag kan bara ge uttryck för Miljöpartiets syn på detta och vi är väldigt hårda med att vi inte vill ha en fördubbling av Arlanda. Punkt slut.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år

Fråga: Är det rätt eller fel att bygga ut Arlanda flygplats?

Undersökningsperiod: 1-3 februari 2020.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1 075

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, region och parti i senaste riksdagsval.

Beställare: Expressen.

LÄS MER:  

Lövins vågade maktspel – pressar Stefan Löfven 

LÄS MER:

Intern maktkamp skakar LO – kan hota Löfven

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.