Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökat stöd för kärnkraft – efter elprischocken

”Situationen påminner lite om vattenbristen som uppstått under flera torra somrar. Det som brukat vara en självklar basfunktion börjar skaka till och kan inte tas för givet, vardagen börjar påverkas”, säger Peter Santesson, opinionsanalytiker och vd för Infostat.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Ringhals är två av ursprungligen fyra kärnreaktorer fortfarande i bruk.
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Markbygden i Piteå kommun ska bli Europas största landbaserade vindkraftspark.
Foto: SVEN LINDWALL

Premium: De rekordhöga elpriserna oroar svenska folket. Långt över hälften av de tillfrågade i en färsk undersökning från Infostat/Expressen befarar att svensk ekonomi tar skada av elpriserna och nästan lika många, 47 procent, oroar sig för att den egna ekonomin ska försämras. 

Samtidigt ökar stödet för kärnkraft markant, särskilt i södra Sverige där sex av tio nu är positiva.

Men energiminister Khashayar Farmanbar avvisar tanken på ny kärnkraft.

”Det är inget som slår vindkraft till land och till havs i dag. Kärnkraft är dyrt att bygga och skulle permanent dra upp kostnaderna betydligt för elkonsumenterna”, säger han i ett skriftligt uttalande.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

”Oj och wow, det här var riktigt vågat”

Premium: De klädde sig bäst

En svidande käftsmäll – som är enastående

Premium: Anar att det muttrats innanför väggarna

Torkels testamente överraskade alla – ön till salu för 20 miljoner

Premium: Liberalerna säljer skärgårdsön efter förlikning med släkten