Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökände kokainkungen erkänner

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Kokainkungen Dairo Antonio Úsuga, även känd som ”Otoniel”, har erkänt sig skyldig till narkotikasmuggling i en domstol i New York. Erkännandet är en del av en uppgörelse med åklagarna.

Den ökände 51-åringen, och tidigare ledaren för den mäktiga drogkartellen Gulfklanen, lämnades ut till USA i fjol efter att ha gripits i hemlandet Colombia året innan.

Úsuga nekade först. Men han har nu erkänt sig skyldig på tre åtalspunkter och har gått med på att få 216 miljoner dollar, motsvarande över 2 miljarder kronor, förverkade. Han står också inför ett minst 20-årigt fängelsestraff och riskerar fortfarande livstid.

– Tonvis med kokain flyttades med min tillåtelse eller överseende, sade Úsuga i rätten på onsdagen.

– Det förekom våldsamheter med gerillan och kriminella gäng. Mord begicks.

Dairo Antonio Úsuga anklagas för att som ledare för Gulfklanen ha smugglat in 73 ton kokain till USA mellan 2003 och 2012.

Úsuga beskrevs som Colombias och världens mest jagade knarkkung när han greps i en massiv militärräd i oktober 2021.

Åklagaren Breon Peace säger att erkännandet och uppgörelsen innebär slutet för ett ”blodigt styre” och ”den våldsammaste och mest betydelsefulla narkotikasmugglaren sedan Pablo Escobar”.

Enligt Peace är kartellen ansvarig för allt från kidnappningar, tortyr och lönnmord till attacker mot colombiansk polis och militär. Úsuga ska personligen ha beordrat både mord och attacker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.