Okända smällarna sekunder innan Lars Vilks dödskrasch

Nyligen avslutades polisen sin utredning kring olyckan där konstnären Lars Vilks och två poliser dog. På en ljudupptagning hörs tre kraftiga smällar strax innan kraschen.
Lars Vilks och två av hans livvakter dog i kraschen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Flera av fordonets däck totalförstördes i branden som följde olyckan.
Foto: Polisen
I fordonet hittades en kula. Enligt utredningen rör det sig troligtvis om en kula som testavfyrats i en vattentank eller liknande och som sedan sparats av någon av poliserna som färdades i bilen.
Foto: Polisen
Konstnären Lars Vilks levde sedan flera år tillbaks med livvaktsskydd dygnet runt. Vid olyckstillfället färdades han i ett specialutrustat polisfordon. Ytterligare ett likadant fordon var med som följefordon under resan söderut på E4.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nyligen avslutade polisen sin utredning kring olyckan där konstnären Lars Vilks och två poliser dog.

Slutsatsen var att den orsakats av att ett däck gått sönder och att föraren därför förlorade kontrollen över fordonet.

Men på en ljudupptagning från en kameraövervakad villa intill olycksplatsen hörs tre kraftiga smällar strax innan kraschen. Smällar som utredarna inte kan förklara.

– Vi vet inte vad ljudet är, säger chefsåklagare Per Nichols till Dagens Juridik.

Söndagen den 3 oktober färdades konstnären Lars Vilks och två av hans livvakter i en specialutrustad Range Rover Sentinel söderut på E4. Den sedan flera år dödshotade Vilks levde med livvaktsskydd och hade besökt bekanta i Stockholm. 

Utanför Markaryd kom bilen i mycket hög hastighet över i fel körbana och frontalkrockade med en lastbil. Lars Vilks och de två poliserna i bilen var döda innan räddningsfordonen anlände till platsen.

Mycket hög hastighet

För två veckor sedan presenterades polisens utredning av olycksorsaken. Enligt utredningen handlar det om en tragisk olycka där ingen kan ställas till svars.

Det finns flera uppgifter om att fordonet som Vilks färdades i körde i mycket hög hastighet, vittnen har uppskattat hastigheten till 170-180 kilometer i timmen.

Enligt chefsåklagare Per Nichols är det mest troliga att ett däck gått sönder på polisfordonet. Därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen.

Kula i bilen

Men det finns uppgifter som inte finner någon förklaring i utredningen. Vad som ska ha orsakat däckexplosion har polisens utredning inte funnit svar på, minst två av fordonets däck totalförstördes i den kraftiga brand som blev följden av den kraftiga kollisionen.

I den svårt demolerade bilen där Vilks färdades hittade polisens tekniker en kula. Enligt utredarna rör det troligen sig om en tidigare avfyrad kula som någon av poliserna i bilen av någon okänd anledning haft med sig.

Dagens Juridik har nu publicerad tidigare okända ljudinspelningar från sekunderna innan kraschen som väcker ytterligare frågor. 

Kraftiga smällar

På inspelningarna, som hämtats från en kameraövervakad villa precis intill olycksplatsen, hörs sammanlagt tre kraftiga smällar precis innan frontalkrocken.

Vad det är som smäller kan utredarna inte förklara.

– Vi vet inte vad ljudet är, men har uteslutit skott eftersom vi inte hittat några spår av det på fordonet, säger chefsåklagare Per Nichols till tidningen. 

Enligt Per Nichols har man letat efter bland annat kul- och sprängämnesrester på bilvraket och billdelar som hittats vid olycksplatsen, men sökandet har varit resultatlöst, enligt Dagens juridik.Lars Vilks särbo om kraschen: ”Förbannad”

Se något mer: 

Polisen fortsätter utreda olyckan där konstnären Lars Vilks och två livvakter omkom. Detta är vad vi vet just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.