Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökända mötet som ledde fram till historiska åtalet

Anklagas efter ökända mötet på Sheraton Hotell i Stockholm.
Anna Lindstedt.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai sitter fängslad i Kina.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhais dotter Angela Gui.Foto: PRIVAT

Efter det hemliga mötet med de två kinesiska affärsmännen om bokförläggaren Gui Minhais åtalades den tidigare Kina-ambassadören Anna Lindstedt för brott mot rikets säkerhet.

Inte på över 200 år har en ambassadör ställts inför rätta i Sverige.

På fredagen kom beskedet att Anna Lindstedt frias. 

I januari i fjol ägde det ökända mötet på Hotell Sheraton i Stockholm rum.

Sveriges dåvarande Kina-ambassadör Anna Lindstedt var anordnare och syftet med mötet var att diskutera ett jobberbjudande. Men snart handlade mötet i stället om att komma framåt i fallet med den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Han sitter fängslad i Kina efter att ha dömts till tio års fängelse för att, enligt kinesiska myndigheter, ha försett utländsk makt med underrättelser.

Förläggarens dotter Angela Gui och två affärsmän, Kevin Liu och John Meewella, var mötesdeltagare.

Angela Gui om hemliga mötet

Enligt Angela Gui fick hon höra att hennes far skulle kunna släppas ur fängelset – om hon avstod från att driva opinion mot Kina. Vidare har Angela Gui beskrivit stämningen på mötet som hotfull och att det var ett försök att tysta hennes offentliga engagemang för sin pappa.

– En tystnad och brist på bevakning av hans fall skulle skapa möjligheten för Kina att ge en mycket hårdare dom. Det är vanligt att de gör så med politiska fångar, berättade Angela Gui tidigare.

Enligt UD kände varken utrikesministern eller de personer på UD som arbetade med fallet Gui Minhai till att mötet skulle äga rum.

Anna Lindstedt och Angela Gui lämnar hotell Sheraton på kvällen den 25 januari 2019.

Åtal väcktes mot Anna Lindstedt i december 2019.

Åklagare i ärendet Henrik Olin ansåg att Anna Lindstedt agerat ”egenmäktigt” då hon inte rapporterade om mötet, varken före eller efter.

Som bevis i målet hade åklagaren bland annat tagit fram ett mejl som skickats från en handläggare vid konsulära enheten på UD till Anna Lindstedt. Mejlet handlar om ett möte som Anna Lindstedt arrangerat med Angela Gui 2016. I mejlet står det att det ”är en smula olyckligt” att det var Angela Gui som informerade UD om mötet. Handläggaren skriver vidare att kontakterna med Angela Gui ska kanaliseras via konsulära enheten.

Åklagaren har vidare menat att de två affärsmännen företrädde den kinesiska statens intresse.

Anna Lindstedt och affärsmännen John Meewella och Kevin Liu på väg till mötet med Angela Gui.Foto: privat
Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt under rättegången.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lindstedt anklagades för brott mot rikets säkerhet och stod åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. 

Lindstedt: ”Det är overkligt”

Tidigare i somras inleddes rättegången mot Anna Lindstedt, som hela tiden nekade till brott och menade att hon inte arrangerat eller lett någon förhandling. Tvärtom har hon uppfyllt sina skyldigheter som ambassadör i ärendet Gui Minhai, enligt henne själv.

– Det är overkligt, för att inte säga Kafkalikt, att stå åtalad för brott mot rikets säkerhet, sa Lindstedt under rättegången enligt TT.

På fredagen, klockan 11, friades Anna Lindstedt från brottsmisstankar. 

Målet mot Lindstedt har varit unikt och inte på över 200 år har en ambassadör ställts inför rätta i Sverige. Flera tidigare ambassadörer har gått ut och kritiserat åtalet, bland annat med argumentet att en ambassadör har långtgående befogenheter som chef för en ambassad.

Anna Lindstedt

Anna Lindstedt tillträdde som ambassadör i Kina i september 2016.

Hon har tidigare varit ambassadör i Mexiko och Vietnam.

2011 utsågs hon till klimatambassadör på Miljödepartementet och blev Sveriges chefsförhandlare för det internationella klimatavtalet.

Fallet Gui Minhai

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current i Hongkong som publicerat känslig politisk populärlitteratur om Kinas högsta ledning.

 

I oktober 2015 försvann han från sitt semesterboende i Pattaya, Thailand. Han misstänktes tidigt för att ha blivit kidnappad och bortförd av kinesiska agenter. 

 

I början av 2016 kom ett första livstecken då han sågs i den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV där han erkände ett gammalt trafikbrott där en ung kvinna ska ha omkommit och myndigheterna medgav att Gui Minhai frihetsberövats. 

 

Senare släpptes Gui Minhai ur häktet men i januari 2018 greps han på nytt, då sittandes på ett tåg tillsammans med svenska diplomater. 

 

I februari 2020 dömdes han till tio års fängelse. Enligt ett pressmeddelande dömdes han för att ha tillhandahållit information till främmande makt.

Anna Lindstedt åtalas – efter hemliga samtalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.