Ökända IS-kvinnan dödades i flygattack

Publicerad

Hon har varit en världens mest omskrivna terrorister sedan hon konverterat till islam – och anslutit sig till terrorsekten IS.

Nu skriver BBC och den brittiska tidningen The Guardian att Sally Jones och en tolvårig son uppges ha dödats i en amerikansk drönarattack. 

Den brittiska tvåbarnsmamman Sally Jones har gjort sig ökänd världen över för sina handlingar och sympatier med terrorsekten IS.

2013 lämnade hon den brittiska staden Kent för att tillsammans med sin make och två barn flyga till Syrien och kriga. Väl där dog hennes man under en amerikansk drönarattack – sedan dess uppges hon ha verkat Jones inom Islamiska Staten.

Propagandakanal

Sally Jones uppges ha varit en viktig länk i sociala medier, där hon spred terrorsektens propagandabudskap över världen. 

Under torsdagen uppger The Guaradian och BBC att Sally Jones och en tolvårig son dödats – precis som kvinnans make: I samband med en amerikansk drönarattack i juni månad.

Attacken ska ha skett i gränsområdet mellan Syrien och Irak i början av sommaren.

Turnerade med punkband

Den gåtfulla Sally Jones, som i en del medier kallats för "Den vita änkan" kommer ursprungligen från Chatham, Kent i sydöstra England. Hon var ett tag, under 1990-talet, gitarrist i det kvinnliga punkbandet Krunch. De turnerade en del i sydöstra Storbritannien och brittiska tidningar har publicerat bilder på henne från den tiden.

Texten uppdateras. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag